Празнично шоколадово руло

Страхотен празничен десерт с малко калории, на който да се наслаждавате без притеснения

07 November 2011 17:38
Празнично шоколадово руло
15 мин. Средно Порции 10

  • ккал 271
  • маз 13
  • нас. маз 7
  • въгл 33
  • захар 22
  • фибри 1
  • прот 8
  • сол 0

Продукти


[b]ЗА БЛАТА[/b]
1 ч.л. инстантно кафе
4 яйца на стайна температура
85 г нерафинирана тръстикова захар и допълнително за навиването
50 г светла захар мусковадо
120 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
2 с.л. какао на прах

[b]ЗА ШОКОЛАДОВАТА ГЛАЗУРА[/b]
50 г натурален шоколад, 70% какао или повече, натрошен на дребно
250 г леко маскарпоне
140 г свежо сирене
50 г пудра захар
1 1/2 с.л. какао на прах
1 ч.л. инстантно кафе
1/2 ч.л. ванилова есенция

[b]ЗА УКРАСАТА[/b]
клонка имел

Приготвяне


1. Загрейте фурната на 190°C (170°C с обдухване). Леко намазнете и покрийте с хартия за печене плитка тава с размери 23 х 32 см. Разбъркайте кафето с 1 с.л. топла вода. Разбийте с миксер в голяма купа яйцата, двата вида захар и кафето за 8 мин, докато се получи лека и плътна смес, подобна на тази за целувки (когато извадите бъркалките, трябва да остават следи).



2. Над пухкавата яйчена смес пресейте брашното и какаото, след това разбъркайте много внимателно с голяма метална лъжица. Изсипете сместа в подготвената тава и с помощта на нож я разпределете равно. Печете 12-15 мин или докато блатът стане шуплест, но твърд.



3. Поставете на работния плот лист хартия за печене и го поръсете със захар. Обърнете тавата върху хартията, за да падне блатът. Внимателно отлепете хартията, върху която се е пекъл. Навийте блата с помощта на хартията, така че да не залепва. Охладете. Ако оставите блата за една нощ, той ще стане дори още по-сочен.




4. За глазурата поставете натрошения шоколад в средно голяма купа. Кипнете вода в малък тиган, дръпнете го от огъня и поставете купата с шоколада в горещата вода. Изчакайте няколко минути, докато се разтопи. Махнете купата и оставете шоколада да се охлади. Разбийте маскарпонето и свежото сирене. Към тях прибавете пресетите пудра захар и какао. Добавете тази смес и сместа с кафето към охладения разтопен шоколад (запазете няколко ч.л. от него за украса).




5. Внимателно развийте блата и отстранете хартията. Не се притеснявайте, ако се напука леко. Намажете блата с половината от шоколадовата смес. Завийте отново, като оставите ръба отдолу. Поставете рулото върху поднос за сервиране, покрийте с остатъка от шоколадовата смес и украсете с разтопения шоколад. Поставете отгоре клонка имел.


 


Списанието
BBC Good Food България Брой 196
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ