Миди Сен-Жак на тиган с тиква, приготвени по два начина

Пригответе това невероятно блюдо от миди с пюре от тиква и топла салата от тиква, бекон и каперси

14 October 2011 16:45
Миди Сен-Жак на тиган с тиква, приготвени по два начина
40 мин. Средно Порции 2

  • ккал 824
  • маз 62
  • нас. маз 24
  • въгл 27
  • захар 15
  • фибри 5
  • прот 40
  • сол 4

Продукти

6 големи миди "Сен-Жак", подготвени и разполовени
2 с.л. зехтин

[b]ЗА ПЮРЕТО[/b]
50 г масло
долната част от малка тиква цигулка, обелена, почистена и нарязана на малки хапки (запазете горната част за дресинга)
75 мл пилешки бульон
1 ч.л. ситно настърган пармезан

[b]ЗА ТОПЛАТА САЛАТА[/b]
горната част на тиквата, обелена
2 с.л. зехтин
150 г бекон на ивици, нарязан на малки парченца
1 малка глава червен лук
1 с.л. каперси
1 с.л. шери оцет
2 с.л. ситно нарязан сибирски лук

Приготвяне

1. За да приготвите пюрето, загрейте маслото в малка касерола и добавете тиквата. Задушете я на слаб огън 5 мин и залейте с бульона. Покрийте я и оставете да къкри 10-12 мин, докато омекне съвсем.


 


 


 



 


2. Свалете съда от огъня и добавете пармезана. Пасирайте всичко в кухненски робот или блендер и прекарайте сместа през цедка. Добавете сол на вкус и оставете настрана.


 


 


 


3. Нарежете тиквата за топлата салата на правилни кубчета със страна, не по-голяма от 1 см. Загрейте зехтина в тиган с незалепващо покритие и запържете тиквата за 10 мин или докато омекне. Прехвърлете я в чиния.


 


 


 



4. Върнете тигана на огъня и запържете бекона за 10


мин на умерен огън, докато потъмнее и стане хрупкав. Добавете лука и го запържете за 2 мин, докато омекне. Върнете тиквата заедно с каперсите, поръсете с шери оцета и оставете на огъня 1 мин. Прехвърлете салата в купа и я поддържайте топла.


 



5. Сложете мидите близо до котлона, защото трябва да действате бързо при приготвянето им. Почистете тигана и го върнете на огъня с още малко зехтин. Когато мазнината започне да трепти, внимателно поставете мидите в тигана една по една като числата на часовников циферблат, започвайки от 6 часа, за да помните коя е първа.



6. Мидите "Сен-Жак" имат нужда от съвсем малко време за готвене, така че, когато сложите последната в тигана, първата вече е готова за обръщане. Обърнете всички отново една по една и ги пържете още 1 мин. Извадете ги и ги отцедете в чиния върху кухненска хартия. Салатата и пюрето са топли, така че сте готови да
подредите ястието.

Списанието
BBC Good Food България Брой 196
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ