Миди Сен-Жак на тиган с тиква, приготвени по два начина

Пригответе това невероятно блюдо от миди с пюре от тиква и топла салата от тиква, бекон и каперси

14 October 2011 16:45
Миди Сен-Жак на тиган с тиква, приготвени по два начина
40 мин. Средно Порции 2

  • ккал 824
  • маз 62
  • нас. маз 24
  • въгл 27
  • захар 15
  • фибри 5
  • прот 40
  • сол 4

Продукти

6 големи миди "Сен-Жак", подготвени и разполовени
2 с.л. зехтин

[b]ЗА ПЮРЕТО[/b]
50 г масло
долната част от малка тиква цигулка, обелена, почистена и нарязана на малки хапки (запазете горната част за дресинга)
75 мл пилешки бульон
1 ч.л. ситно настърган пармезан

[b]ЗА ТОПЛАТА САЛАТА[/b]
горната част на тиквата, обелена
2 с.л. зехтин
150 г бекон на ивици, нарязан на малки парченца
1 малка глава червен лук
1 с.л. каперси
1 с.л. шери оцет
2 с.л. ситно нарязан сибирски лук

Приготвяне

1. За да приготвите пюрето, загрейте маслото в малка касерола и добавете тиквата. Задушете я на слаб огън 5 мин и залейте с бульона. Покрийте я и оставете да къкри 10-12 мин, докато омекне съвсем.


 


 


 



 


2. Свалете съда от огъня и добавете пармезана. Пасирайте всичко в кухненски робот или блендер и прекарайте сместа през цедка. Добавете сол на вкус и оставете настрана.


 


 


 


3. Нарежете тиквата за топлата салата на правилни кубчета със страна, не по-голяма от 1 см. Загрейте зехтина в тиган с незалепващо покритие и запържете тиквата за 10 мин или докато омекне. Прехвърлете я в чиния.


 


 


 



4. Върнете тигана на огъня и запържете бекона за 10


мин на умерен огън, докато потъмнее и стане хрупкав. Добавете лука и го запържете за 2 мин, докато омекне. Върнете тиквата заедно с каперсите, поръсете с шери оцета и оставете на огъня 1 мин. Прехвърлете салата в купа и я поддържайте топла.


 



5. Сложете мидите близо до котлона, защото трябва да действате бързо при приготвянето им. Почистете тигана и го върнете на огъня с още малко зехтин. Когато мазнината започне да трепти, внимателно поставете мидите в тигана една по една като числата на часовников циферблат, започвайки от 6 часа, за да помните коя е първа.



6. Мидите "Сен-Жак" имат нужда от съвсем малко време за готвене, така че, когато сложите последната в тигана, първата вече е готова за обръщане. Обърнете всички отново една по една и ги пържете още 1 мин. Извадете ги и ги отцедете в чиния върху кухненска хартия. Салатата и пюрето са топли, така че сте готови да
подредите ястието.

Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ