Венец с плодове и шамфъстък

За този венец използвахме традиционната плънка за Екълс кейк. Поднесете го следобед с чая и гостите ви никога няма да го забравят.

18 August 2014 15:11
Венец с плодове и шамфъстък
30 мин. Трудно Порции 12

  • ккал 352
  • маз 15
  • нас. маз 8
  • въгл 50
  • захар 23
  • фибри 3
  • прот 6
  • сол 0

Продукти

[b]ЗА ХЛЕБНОТО ТЕСТО[/b]
250 мл пълномаслено мляко
50 г масло, на кубчета
450 г бяло брашно
7 г суха мая
50 г светла кафява захар
1 яйце, разбито, за глазиране

[b]ЗА ПЛЪНКАТА[/b]
200 г касис
50 г захаросани корички
1 ч.л. канела
1 ч.л. микс подправки
настърганата кора и сокът от 1 лимон
настърганата кора и сокът от 1 портокал
50 г шамфъстък, ситно нарязан
100 г меко масло
2 с.л. светла кафява захар

Приготвяне

1. Първо направете хлебното тесто. Затоплете млякото в тенджерка, докато започне да се изпарява, но не го оставяйте да заври. Сложете маслото и го дръпнете настрани. Сложете брашното, маята, захарта и ½ ч.л. сол в голяма купа. Щом млякото поизстине до телесна температура, а маслото се разтопи, го сипете в купата с брашното. Объркайте с дървена лъжица, пресипете тестото върху работния си плот и го омесете за 10 мин до меко тесто. Сложете го в чиста, леко намазнена купа и го покрийте с намазнен лист фолио. Оставете го на топло за 2 часа, докато удвои обема си.


2. Сложете касиса, захаросаните корички, канелата, микса подправки, настърганата кора и цитрусовия сок в тенджера. Варете на силен огън няколко минути, докато плодовете поемат течността. Охладете до студено и ги смесете с шамфъстъка, маслото и захарта.


3. Когато тестото стане готово, го извадете от купата и го замесете набързо. Разточете го на правоъгълник 45 х 28 см. Разпределете сместа с маслото и подправките равномерно по тестото (вижте снимка 1 вдясно). Завийте тестото на стегнато руло откъм дългия край и съберете двата края, за да получите кръг. Сложете го върху леко набрашнена повърхност.


4. С остър нож направете разрези от външната страна на около 3 см един от друг. Не бива да прерязвате тестото, оставете вътрешния ръб цял. Внимателно дръпнете отделните парчета леко встрани и ги понатиснете надолу, така че срезът да се обърне нагоре, а самите резени се подредят като ветрило. Завийте венеца с намазнено фолио и го оставете да се надигне за 45 мин, докато удвои размера си. Загрейте фурната на 200ºС (180ºС с обдухване).


5. Развийте венеца и го намажете с разбитото яйце. Запечете за 25-30 мин до златисто. Оставете венеца да поизстине и го поднесете топъл, но може и да го оставите и съвсем да изстине. Най-хубав е до 3 дни. 



Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ