Екълс кейк

Това са любимите кексчета на много семейства, истинска класика. Може да ги предложите с чай или със сирене чедър. Задължително е да направите домашно многолистно тесто. Предлагам една супер проста рецепта, която ще е по силите дори на начинаещи.

18 August 2014 15:03
Екълс кейк
25 мин. Лесно Порции 6

  • ккал 514
  • маз 16
  • нас. маз 7
  • въгл 88
  • захар 48
  • фибри 4
  • прот 7
  • сол 0

Продукти

50 г масло
100 г захар мусковадо
175 г касис
50 г захаросани цитрусови корички
настърганата кора от 2 лимона
1 ч.л. канела на прах
2 щипки смлян карамфил
1 белтък
2 с.л. захар, за поръсване

[b]ЗА ТЕСТОТО[/b]
175 г масло (цяла бучка)
225 г брашно

Приготвяне

1. Предишната вечер увийте маслото за тестото във фолио и го замразете.


2. На следващия ден пресипете брашното в голяма купа с две щипки сол. Дръжте маслото с фолиото (развивайте по малко, колкото е нужно) и го настържете на едро в брашното. Топвайте края на бучката масло в брашното, така настърганото масло няма да слепне заедно. Объркайте с палетен нож, добавете 125 мл студена вода и направете тесто. Увийте го във фолио и го охладете за 30 мин.


3. За плънката разтопете 50 г масло и объркайте в него захарта, касиса, захаросаните корички, лимоновата кора и подправките. Загрейте фурната на 200ºС (180ºС с обдухване).


4. Разточете охладеното тесто върху леко набрашнена повърхност до лист с дебелина 2 мм. С 15-см форма за сладки изрежете шест кръга, ако е нужно, разточете останалото тесто отново. Разпределете плънката равномерно и я сложете в средата на всеки кръг. Намажете ръбчето с малко вода. Повдигнете листа тесто над плънката и прищипете крайчетата с пръсти, за да запечатате кексчетата.


5. Обърнете кексчетата с ръба надолу и ги поразточете с набрашнена точилка като сплеснат кръг. Оформете ги отново като правилни кръгове. Разбийте белтъка на пяна с вилица и намажете кексчетата с четка. Поръсете обилно със захар. Направете по 2-3 разреза върху всяко кексче, за да излиза парата. Сложете ги в тавичка и ги запечете за 20-25 мин до златисто. 



Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ