Торта с тиква и глазура с крем сирене

Рецептата е на Виталия Радева.

14 August 2014 12:01
Торта с тиква и глазура с крем сирене
0 мин. Лесно Порции 0

  • ккал 0
  • маз 0
  • нас. маз 0
  • въгл 0
  • захар 0
  • фибри 0
  • прот 0
  • сол 0

Продукти

[b]ЗА БЛАТА[/b]
1 1/2 ч. пюре от варена или печена тиква
3/4 пакетче масло
2 ч. брашно
1 1/2 ч.л. сода
1 1/2 ч.л. канела
1 ч.л. джинджифил на прах
1/2 ч.л. карамфил на прах
3/4 ч.л. сол
1 1/2 ч. кристална захар
2/3 ч. светла кафява захар
2 яйца
1/3 ч. прясно мляко + 1 ч.л. лимонов сок (смесват се и се оставя да престои на стайна температура за 15 мин, докато се сгъсти)

[b]ЗА ДЕКОРАЦИЯ[/b]
1 1/2 с.л. масло
2/3 ч. орехови ядки
1/2 ч. белени тиквени семки
1/2 ч. нарязана на ситно смес от светли стафиди, кайсии, захаросана папая или други сушени плодове
2 с.л. кафява захар
1/4 ч.л. сол
1 с.л. нарязан на ситно захаросан джинджифил (или 1 ч.л. джинджифил на прах)

[b]ЗА ГЛАЗУРАТА[/b]
1/2 пакетче масло
175 г крем сирене на стайна температура
1/4 ч. кафява захар
1 ч. пудра захар
1 ч.л. ванилова есенция

Приготвяне

1. Загрейте фурната на 200°С. Намаслете и набрашнете 2 кръгли тавички с диаметър 22 см. Разтопете маслото в тиган и го оставете върху котлона, докато придобие златист цвят. Изсипете в купа и го оставете да изстине. В отделна купа смесете всички сухи продукти за блата. В друга купа смесете тиквеното пюре, захарта, яйцата и прясното мляко и разбийте с миксер до получаване на хомогенна смес. Прибавете сухите продукти и разбъркайте с дървена лъжица. Добавете маслото и разбъркайте. Разпределете сместа в приготвените тави и печете до готовност (около 28 мин). Извадете ги от фурната и оставете блатовете в тавите за около 10 мин, след това охладете върху решетка.


2. За топинга разтопете маслото в тиган на среден огън,  добавете ядките и ги запържете, докато придобият тъмнозлатист цвят. Поръсете с кафявата захар и солта и гответе, докато захарта се разтопи. Свалете от котлона, добавете сушените плодове и джинджифила и оставете да изстинат.


3. За глазурата разтопете маслото и го запържете, докато придобие тъмнозлатист цвят. Прехвърлете в купа и оставете във фризера, докато се втвърди леко. Изгребете маслото с лъжица от купичката, като се стараете да оставите на дъното кафявите частици, и към него добавете крем сиренето, кафявата захар, ванилията и разбийте с миксер до пълното разтопяване на захарта. Добавете пудрата захар и разбийте отново, докато сместа стане пухкава.


4. Сглобете тортата, като най-напред намажете единия от блатовете с ½ ч.ч. от глазурата. Поръсете отгоре с ½ ч.ч. от ореховия топинг и сложете втория блат. Покрийте и него, и страните на тортата с останалата глазура. Украсете тортата по ваше желание с останалия топинг.

Списанието
BBC Good Food България Брой 196
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ