Паста с морски дарове и шафран

Бърза и лесна за приготвяне, но достойна за романтична вечеря.

24 July 2014 16:22
Паста с морски дарове и шафран
25 мин. Средно Порции 2

  • ккал 758
  • маз 32
  • нас. маз 6
  • въгл 64
  • захар 9
  • фибри 3
  • прот 43
  • сол 0

Продукти

3 твърди домата
200 г фузили или друга дълга тънка паста
2 с.л. зехтин
3 скилидки чесън, тънко нарязани
100 г кралски скариди, почистени
100 г миди Сен Жак, разполовени, ако са големи
300 г черни миди, черупките почистени
150 мл бяло вино
голяма щипка шафран, смесена с 3 с.л. гореща вода
настърганата кора от 1 лимон и сокът от 1/2
1 малка връзка магданоз, нарязан
2 с.л. кедрови ядки, запечени
4 с.л. заквасена сметана

Приготвяне

1. Сложете тенджера с подсолена вода да заври и пригответе купа със студена вода. Направете малко кръстче в долната част на всеки домат, попарете за 15 сек и бързо ги прехвърлете с решетъчна лъжица в студената вода (не махайте тенджерата от котлона - използвайте я за пастата). Оставете доматите да се охладят за 30 сек и ги извадете. С малък нож обелете люспата, като започнете от кръстчето в основата им. Нарежете доматите на четвъртинки. Отстранете вътрешната част със семките. Нарежете на малки парченца и оставете настрана.


2. Варете пастата 2 мин по-малко от написаното на опаковката. Междувременно загрейте зехтина в голям тиган (с капак) и запържете чесъна за 2 мин, докато започне да покафенява. Избутайте го в единия край на тигана. Увеличете котлона, добавете скаридите и мидите Сен Жак. Запържете за 1-2 мин, докато скаридите станат розови, а мидите – леко златисти. Извадете настрана. Сложете в тигана черните миди, виното, шафрана (заедно с водата) и подправете. Похлупете и задушете за 3 мин, докато мидите се отворят (изхвърлете затворените).


3. Добавете лимоновата кора и сок и сметаната в тигана, подправете, ако трябва. Отцедете пастата и я прибавете заедно със скаридите, мидите и нарязаните домати. Разбъркайте добре и оставете да ври 2 мин или докато пастата стане готова и попие от соса. Поръсете с магданоза и кедровите ядки и разбъркайте отново.

Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ