Печена риба по испански с бакла и чорисо

Най-добрата хапка от това ястие се намира на дъното на тавата. Соковете от рибата се съединяват с бялото вино и пикантната мазнина от чорисото, за да направят един вкусен сос за баклата и граха. Сложете зеленчуците в последната минута, за да запазите техн

30 June 2015 15:43
Печена риба по испански с бакла и чорисо
45 мин. Средно Порции 2

  • ккал 78
  • маз 33
  • нас. маз 9
  • въгл 53
  • захар 9
  • фибри 20
  • прот 54
  • сол 1

Продукти

10-15 дребни пресни картофа

2 с.л. зехтин

2 малки лаврака, почистени, без люспите и перките

настърганата кора на 1 лимон, после тънко нарязан

1 ч.л. семена фенел

140 г чорисо, без обвивката, нарязано

75 мл бяло вино

200 г грах – размразен, ако е бил замразен, бланширан, ако е пресен

400 г бакла (около 800 г с шушулки), без люспата

малка връзка магданоз, нарязан

Приготвяне

1. Сложете картофите в тенджера със студена подсолена вода. Кипнете и оставете да се варят 10 мин, докато омекнат. Загрейте фурната на 200°С (180°С с обдухване). Отцедете картофите, сложете ги в голяма тава и ги полейте с 1 с.л. зехтин, подправете ги по ваш вкус. Запечете за 15 мин.


2. Направете няколко разреза върху рибата и я натрийте с останалия зехтин, лимоновата кора и семената фенел, овкусете я навсякъде с малко сол и пипер. Когато картофите се запекат за определеното време, извадете тавата и сложете по средата рибата. Пъхнете в разрезите лимоновите резени. Поръсете чорисото върху картофите и полейте с виното. Върнете във фурната и запечете за 15 мин.


3. Проверете с ножа дали рибата се е изпекла – месестата част трябва лесно да се отделя от костите. Поръсете граха и баклата около рибата, разбъркайте с картофите и чорисото и запечете за още 2 мин, колкото да се стоплят зеленчуците. Поръсете с магданоза, преди да сервирате.

Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ