Цяло пиле с чорисо и пресни картофи

Все още има нещо специално в поднасянето на цяла птица на масата и отрязване от всеки на любимото му парче. Това лесно пиле добива испански акцент от друг наш любим продукт - чорисото.

30 June 2015 16:33
Цяло пиле с чорисо и пресни картофи
100 мин. Лесно Порции 4

  • ккал 791
  • маз 44
  • нас. маз 15
  • въгл 32
  • захар 5
  • фибри 3
  • прот 65
  • сол 1

Продукти

1 цяло пиле (около 1,5 кг), най-доброто качество, което можете да си позволите

малка бучка масло

1 с.л. зехтин

½ лимон

1 дафинов лист

1 стрък мащерка

300 г чорисо, тънко нарязано

700 г пресни картофи, разполовени (или разрязани на 4, ако са много големи)

12 скилидки чесън, цели и необелени

малко сухо шери

150 мл пилешки бульон

шепа листа магданоз, нарязани

Приготвяне



  1. Загрейте фурната до 180°(160°с обдухване) и овкусете пилето отвсякъде. В голяма касерола за готвене с капак загрейте маслото и зехтина, докато започне да цвърчи, и оставете пилето за 15 мин бавно да покафенее отвсякъде. Извадете от съда и сложете лимона, дафиновия лист и мащерката в кухината на пилето.




  2. Излейте повечето масло от ястието, върнете го обратно на огъня и запържете чорисото за 5 мин, докато започне да отделя червена мазнина. Сложете картофите, запържете ги, докато започнат да се оцветяват, и добавете чесъна. Излейте шерито, оставете за малко да бълбука и сипете бульона.




  3. Наместете пилешкото между картофите, с гърдите нагоре, похлупете и гответе във фурната за 1 ч 15 мин, докато бутчетата започнат да се отделят. Оставете пилето да престои 10 мин, поръсете с магданоз и сервирайте направо със съда.



Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ