Павлова с череши, шамфъстък и рози

Ако искате вашата да стане още по-изискана, направете листенцата кристални. Намажете ги с малко разбит белтък и ги поръсете със захар. Щом изсъхнат, може да ги съхранявате до месец. Ще придадат празничен блясък на всеки десерт.

02 July 2015 17:07
Павлова с череши, шамфъстък и рози
90 мин. Средно Порции 8

  • ккал 297
  • маз 17
  • нас. маз 8
  • въгл 32
  • захар 30
  • фибри 1
  • прот 5
  • сол 0

Продукти

ЗА ЦЕЛУВЧЕНАТА ОСНОВА
5 големи белтъка
250 г бяла кристална захар
по 1 ч.л. бял винен оцет и нишесте
ЗА ТОПИНГА
200 мл пълномаслена сметана
150 мл кокосово кисело мляко
1-2 ч.л. розова вода
250 г разполовени череши и още няколко цели с дръжките, за украса
100 г шамфъстък, едро натрошен
ядливи листа от роза, за украса (по желание) – ако са от магазина, уверете се, че са органични, ако са от домашната градина – да не са пръскани

Приготвяне

1. Загрейте фурната на 140°С (120°С с обдухване). Застелете голяма плитка тава с хартия за печене. Сложете белтъците в голяма чиста купа с щипка сол. Разбийте с електрически миксер до меки връхчета. Прибавете захарта, лъжица по лъжица, като разбивате добре, докато сместа стане гъста и лъскава и по края на бъркалките остават твърди връхчета. Добавете оцета и нишестето и разбийте отново. С голяма лъжица сипете белтъците в тавата и разпределете на правоъгълник с размер А4. С гърба на лъжица направете връхчета за по-впечатляващ вид. Печете по средата на фурната 1 ч 20 мин, изключете фурната и оставете вътре целувчения блат да престои през нощта.


2. Точно преди сервиране сглобете десерта. Много леко разбийте сметаната и добавете кокосовото мляко и розовата вода. Прехвърлете блата в чиния за сервиране. Сложете отгоре от сметановата смес, подредете черешите, поръсете с шамфъстък и розови листенца, ако ползвате. Сервирайте веднага.

Прочетете повече за:
ДесертиЛетни десертиЮли
Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ