Овесен кръмбъл с горски плодове

Може би свързвате кръмбъла с есенните плодове, но той е идеален начин да оползотворите изобилните запаси от горски плодове – особено ако са леко наранени или омекнали. Приготвяйте отделно плодовете и кръмбъла, за да останат хрупкави – т.е. мо

02 July 2015 17:36
Овесен кръмбъл с горски плодове
25 мин. Лесно Порции 6

  • ккал 369
  • маз 15
  • нас. маз 9
  • въгл 54
  • захар 34
  • фибри 6
  • прот 5
  • сол 0

Продукти

ЗА КРЪМБЪЛА

100 г обикновено брашно

50 г овесени ядки

100 г масло, нарязано на кубчета

50 г кафява захар

ЗА ПЛОДОВАТА СМЕС

400 г ягоди, почистени и разполовени

100 г кафява захар

1 ½ с.л. нишесте

500 г микс горски плодове, напр. малини, къпини, сини боровинки, френско грозде или касис

сладолед или яйчен крем, за сервиране

Приготвяне

1. Загрейте фурната на 200°С (180°С с обдухване). Сложете брашното, овесените ядки, маслото и захарта в купа. Намачкайте с ръце, за да се образуват едри трохи и разпределете в тава. Печете 10 мин, като разбърквате по средата на печенето. Може да приготвите до 2 дни предварително и да съхранявате в плътно затворен съд.


2. Междувременно сложете ягодите, захарта и нишестето в голяма тенджера. Разбъркайте и гответе на умерен огън, докато започнат да отделят соковете си и да омекват. Прибавете останалите плодове. Прехвърлете в огнеупорен съд.


3. Когато кръмбълът се изпече, го поръсете върху плодовете и печете още 15 мин, докато стане златист. Оставете да изстине за 5 мин, преди да сервирате със сладолед или яйчен крем.


 


Лесна идея за горските плодове


Бърз сос с порто и касис


Сварете плодовете (френско грозде или касис) с малко вино порто и щипка захар, докато станат на сироп – балансирайте вкусовете с още малко захар или бял винен оцет, ако е необходимо. Сервирайте с агнешко, патешко или дивеч.

Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ