Селска ягодова тарта

Семпъл сладкиш, пълен със сочни плодове

03 July 2015 13:31
Селска ягодова тарта
50 мин. Лесно Порции 8

  • ккал 335
  • маз 16
  • нас. маз 10
  • въгл 42
  • захар 16
  • фибри 2
  • прот 5
  • сол 0

Продукти

600 г ягоди, почистени и нарязани

2 ч.л. царевично нишесте

2 ч.л. кристална захар

4 с.л. ягодово сладко, прецедено през цедка

ЗА ТЕСТОТО

140 г студено масло, на кубчета

225 г пшенично брашно и още за поръсване

25 г фино царевично брашно или грис и още 1 с.л. за поръсване

2 с.л. кристална захар

2 средни яйца

заквасена сметана, за сервиране (по желание)

Приготвяне

1. Първо пригответе тестото. Сложете брашното, царевичното брашно и маслото със захарта и щипка сол в кухненски робот и направете на трохи. Разбийте едно от яйцата и го добавете в купата на робота. Смелете отново, докато тестото започне да се събира на топка. Прехвърлете върху плота и замесете набързо на топка. Направете на плосък диск, завийте във фолио и охладете за 30 мин.


2. Загрейте фурната до 180 С (160 С с обдухване). Поръсете плота с малко брашно или семолина и разточете тестото на кръг с диаметър около 35 см. Застелете голяма тава за печене с хартия и сложете тестото отгоре. Сложете ягодите в купа и поръсете с царевичното брашно и захарта. Поръсете тестото с 1 с.л. царевично брашно или грис, подредете ягодите отгоре, като оставите по края празен ръб около 3 см.


3. Разбийте останалото яйце и намажете ръба на тестото. Сгънете краищата навътре над ягодите, като прищипвате тестото, за да образувате борд, а центърът остане на показ. Намажете ръба с още яйце. Печете 45-50 мин, докато стане златисто и хрупкаво. Намажете ягодите със сладкото, оставете да изстине за 15 мин, преди да сервирате. Поднесете със сметана, ако желаете.

Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ