Селска ягодова тарта

Семпъл сладкиш, пълен със сочни плодове

03 July 2015 13:31
Селска ягодова тарта
50 мин. Лесно Порции 8

  • ккал 335
  • маз 16
  • нас. маз 10
  • въгл 42
  • захар 16
  • фибри 2
  • прот 5
  • сол 0

Продукти

600 г ягоди, почистени и нарязани

2 ч.л. царевично нишесте

2 ч.л. кристална захар

4 с.л. ягодово сладко, прецедено през цедка

ЗА ТЕСТОТО

140 г студено масло, на кубчета

225 г пшенично брашно и още за поръсване

25 г фино царевично брашно или грис и още 1 с.л. за поръсване

2 с.л. кристална захар

2 средни яйца

заквасена сметана, за сервиране (по желание)

Приготвяне

1. Първо пригответе тестото. Сложете брашното, царевичното брашно и маслото със захарта и щипка сол в кухненски робот и направете на трохи. Разбийте едно от яйцата и го добавете в купата на робота. Смелете отново, докато тестото започне да се събира на топка. Прехвърлете върху плота и замесете набързо на топка. Направете на плосък диск, завийте във фолио и охладете за 30 мин.


2. Загрейте фурната до 180 С (160 С с обдухване). Поръсете плота с малко брашно или семолина и разточете тестото на кръг с диаметър около 35 см. Застелете голяма тава за печене с хартия и сложете тестото отгоре. Сложете ягодите в купа и поръсете с царевичното брашно и захарта. Поръсете тестото с 1 с.л. царевично брашно или грис, подредете ягодите отгоре, като оставите по края празен ръб около 3 см.


3. Разбийте останалото яйце и намажете ръба на тестото. Сгънете краищата навътре над ягодите, като прищипвате тестото, за да образувате борд, а центърът остане на показ. Намажете ръба с още яйце. Печете 45-50 мин, докато стане златисто и хрупкаво. Намажете ягодите със сладкото, оставете да изстине за 15 мин, преди да сервирате. Поднесете със сметана, ако желаете.

Списанието
BBC Good Food България - Брой 202
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ