Салата с калмари на скара

Ако мариновате калмарите, преди да ги изпечете на скара, ще ги направите по-ароматни. Може да ги запечете и на оребрен тиган.

06 July 2015 14:01
Салата с калмари на скара
5 мин. Лесно Порции 6

  • ккал 374
  • маз 21
  • нас. маз 4
  • въгл 21
  • захар 11
  • фибри 7
  • прот 26
  • сол 0

Продукти

ЗА КАЛМАРИТЕ
800 г пресни почистени калмари
настърганата кора от 3 лайма (запазете сока за салатата и резенчета за сервиране)
2 с.л. студено пресован зехтин
3 скилидки чесън, смачкани с ножа
1 ½ с.л. микс пипер на зърна, счукан

ЗА САЛАТАТА
1 голяма глава червен лук, тънко нарязана
1 голямо манго, нарязано на кубчета
1 голяма червена люта чушка, тънко нарязана (без семките, ако не обичате много люто)
400 г черен боб от консерва, добре изплакнат и подсушен
3 зрели плода авокадо
малка връзка кориандър, само листата, накъсани
студено пресован зехтин, за сервиране

Приготвяне

1. Мариновайте калмарите за поне 30 мин или до 4 часа. Направете по тубите прорези през 0,5-1 см почти до края, оставете месото да се държи само на ръбче. Ако някои от тубите са прекалено големи, първо ги срежете на две. Сложете калмарите в неметална купа с продуктите за мариноването, объркайте и ги оставете.


2. За салатата объркайте лука, мангото и лютите чушки със сока от лайм (изстискайте плодовете, чиято кора сте настъргали) и щипка сол и оставете всичко за 10 мин, докато лукът порозовее. Сложете боба в едната страна на купата.


3. Разполовете авокадото, махнете костилката, изгребете плода в купата със салатата, подправете обилно. Посолете калмарите с морска сол.


4. Щом скарата се загрее, запечете тубите и пипалата на калмарите за не повече от 1 мин 30 сек общо. Месото просто трябва да смени цвета си от сивкаво към жълто-бяло и да се нагъне като спирала по срезовете. Объркайте салатата, прехвърлете я в плато и отгоре сложете калмарите и кориандъра. Поръсете със студено пресован зехтин и сервирайте с резенчета лайм.

Списанието
BBC Good Food България Брой 200
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ