Бургер за ценители

Това американско класическо ястие идва от Южна Каролина и неслучайно всички са полудели по него – то е безумно вкусно. Месото е изпечено на тих огън в изкопано в земята огнище с въглища, докато започне да се разпада, след това е нарязано или накъсан

06 July 2015 14:44
Бургер за ценители
310 мин. Лесно Порции 16

  • ккал 0
  • маз 0
  • нас. маз 0
  • въгл 0
  • захар 0
  • фибри 0
  • прот 0
  • сол 0

Продукти

ЗА СЛАДКИТЕ ПИТКИ
250 мл топла вода
2 ч.л. суха мая
3 с.л. топло мляко
2 с.л. захар
450 г брашно тип 500 и още за поръсване
4 с.л. масло, меко
2 големи яйца и 1 разбито яйце за намазване
сусам за поръсване

НАКЪСАНО СВИНСКО
2,5 кг обезкостена свинска плешка, без кожата
3 с.л. зехтин
2 ч.л. червен пипер
2 ч.л. горчица на прах
по ½ ч.л. чесън и лук на прах
1 ч.л. пушена сол

Приготвяне

Направете първо хлебчетата


Времето за втасване на хлебчетата може да отнеме до 3 часа в зависимост от температурата в кухнята. В топла кухня може да втасат и само за час.



1. Смесете в купа топлата вода, маята, топлото мляко и захарта. Оставете ги за 5 мин, докато шупнат – така ще разберете, че маята действа.



2. Сипете брашното и 1 ч.л. сол в голяма купа, добавете маслото и стрийте съставките с пръсти, докато сместа заприлича на ситни трохи хляб.



3. Направете кладенче в намасленото брашно, добавете топлата смес с маята и яйцата.



4. Разбъркайте с ръце до лепкаво тесто. Не се притеснявайте, ако на този етап сместа е малко мокра. Тя ще се оправи, докато месите. Извадете тестото върху набрашнена повърхност.



5. Месете тестото около 10 мин, като го разтегляте на работната повърхност. На този етап то все още ще бъде много лепкаво, но не се изкушавайте да добавяте прекалено много брашно.



6. Тестото е готово, когато стане меко и еластично. Това означава, че са се формирали глутеновите нишки. Сложете в намаслена купа, покрийте с фолио и оставете да втаса 1-3 часа, докато удвои обема си.



7. След като тестото е удвоило обема си, го премесете отново за 2 мин. Тестото вече няма да е толкова лепкаво, но ако е необходимо, добавете малко брашно.



8. Разделете тестото на 12-16 равни парчета. Оформете топчета и ги наредете в тави, покрити с хартия за печене. Покрийте ги свободно с намаслено фолио и ги оставете за 1 час, докато удвоят обема си. Загрейте фурната на 200°C (180°C с обдухване) и сложете плитка тава на дъното.



9. Развийте тавите, намажете хлебчетата с яйце и поръсете със сусам. Сипете чаша с вода в тавата на дъното на фурната, за да се създаде пара (вижте Съвети за успех - вдясно). Печете 20 мин до златисто, след което оставете върху решетка да се охлади.


ЗА ПИТКА (16): 163 ккал, 5 г протеини, 22 г въглехидрати, 6 г мазнини, 2 г наситени мазнини, 1 г фибри, 3 г захари, 0,3 г сол. 


Съвети за успех


- Можете да месите тестото и с миксер по същия начин, както на ръка.


- Намаслете си ръцете и стъргалката за тесто, за да ви е по-удобно да местите и оформяте тестото.


- Допълнителната пара във фурната поддържа хлебчетата влажни по време на печене, като прави средата им по-мека. Ако предпочитате да имат коричка, просто извадете съда с водата.


 - Хлебчетата могат да се направят до 1 ден предварително. След като изстинат, ги съхранявайте в херметически затворена купа, докато е необходимо.


За свинското


За да проникнат по-добре подправките в месото, преди да започнете, отстранете кожата на свинската плешка, но оставете слоя сланина. Помолете месаря да го направи или го направете веднага след като започнете да приготвяте месото. 



1. Загрейте фурната на 150°C (130°C с обдухване). Намажете свинското месо с 2 с.л. от зехтина. Загрейте голяма тава с незалепващо покритие, докато стане гореща, и запечете свинското от всички страни, докато стане златистокафяво.



2. Поставете месото върху тава с решетка. Смесете червения пипер, горчицата на прах, чесъна и лука на прах, пушената сол и малко черен пипер и обикновена сол. Намажете месото от всички страни.



3. Сипете 1 чаша вода в тавата. Покрийте много плътно с фолио и гответе 5 часа, докато месото започне да се разпада.



4. Изсипете соса от месото в мерителна кана. Накъсайте месото с помощта на 2 вилици, като отстранявате тлъстините.



5. Оберете мазнината от соса. Смесете 125 мл от соса с 4 с.л. сос барбекю (вижте рецептата долу) и го изсипете върху месото. Дръжте го топло, докато стане време за сервиране, или го затоплете.



6. За финал, натрупайте месото в разполовените сладки питки, сипете с лъжица от соса барбекю, завършете със зелевата салата и туршията и съберете сандвича.


ЗА ПОРЦИЯ: 251 ккал, 26 г протеини, въглехидрати няма, 16 г мазнини, 5 г наситени мазнини, фибри няма, захари няма, 0,8 г сол.



Домашен сос барбекю с люта паста чипотле и меласа


ЗА 400 мл; ПОДГ. 10 мин; ГОТВЕНЕ 20 мин 


Затоплете 1 с.л. зехтин в голяма тенджера. Добавете ½ глава лук, ситно нарязана, и 2 нарязани скилидки чесън, гответе ги 5 мин, докато омекнат. Добавете 100 мл ябълков оцет85 г тъмнокафява мека захарпо 1 ½ ч.л. горчица на прах, пушен червен пипер, малко целина на прах и сол2 ч.л. лют червен пипер1 с.л. сос уорчестър2 ч.л. паста чипотле2 с.л. доматено пюре350 мл доматено пюре пасата и 75 мл черна меласа. Кипнете, намалете да покъкри 15 мин и оставете да изстине.


ЗА 1 с.л: 20 ккал, протеини няма, 4 г въглехидрати, мазнини няма, наситени мазнини няма, фибри няма, 4 г захари, 0,1 г сол.



Пикантна зелева салата


Със  зелевата салата меките питки с месо стават по-свежи и хрупкави – една божествена комбинация.


Смесете в малка купа 250 мл майонезанастърганата кора и сока на 1 лимон2 с.л. ябълков оцет2 с.л. едрозърнеста горчица и 1 ч.л. сушена целина със сол и подправете обилно със сол и черен пипер. Добавете ¼ бяла зелка и ¼ червена зелка, много тънко нарязани, 2 моркова, нарязани на дълги тънки ивици, 1 глава червен лук, нарязан на големи кубчета, и 2 стръка целина, нарязани на тънко. Разбъркайте добре и сложете в хладилника. Може да се направи до 1 ден предварително.


ЗА ПОРЦИЯ: 262 ккал, 2 г протеини, 8 г въглехидрати, 24 г мазнини, 4 г наситени мазнини, 3 г фибри, 7 г захари, 1,3 г сол.

Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ