Основна рецепта за тесто за пица

Това тесто може да бъде използвано за различни цели – още същия ден, в който е направено, да бъде охладено за два дни в хладилника или замразено във фризера. Използва се по-малко количество мая в сравнение с други рецепти и така тестото втасва по-ба

06 July 2015 17:26
Основна рецепта за тесто за пица
0 мин. Лесно Порции 4

 • ккал 0
 • маз 0
 • нас. маз 0
 • въгл 0
 • захар 0
 • фибри 0
 • прот 0
 • сол 0

Продукти

500 г брашно и още за поръсване
1 ч.л. сол
½ ч.л. суха мая (да не е с бързо действие)
400 мл топла вода
олио за намазняване

Приготвяне


 1. Най-лесно е да приготвите това тесто със стационарен миксер с бъркалки за тесто (другият начин е да смесите продуктите в купа и да месите тестото върху работна повърхност). Сложете брашното и солта в купата на миксера и разбъркайте в друга купа маята във водата. Изчакайте 5 мин да видите дали маята действа – ще се появят малки мехурчета на повърхността.

 2. Пуснете миксера на средни обороти и добавете течността, трябва да се образува топка. Ако по дъното тестото още лепне, добавете 1-2 с.л. брашно. Месете около 5-7 мин, докато тестото стане лъскаво и при натиск с пръст отново се връща. (Ако месите на ръка, ще ви отнеме около 10 мин.) Опитайте се да не слагате много брашно, ако можете. Трябва да се получи малко лепкаво тесто, но пък е леко и втасва добре.

 3. Винаги премествайте тестото с намаслени ръце. Намажете с олио друга купа и сложете тестото в нея. Завъртете го, така че отвсякъде да се покрие с олио. Покрийте плътно с прозрачно фолио и сложете отгоре чиста кърпа. Сложете на топло място и изчакайте да втаса и да удвои размера си. Ако денят е топъл, това ще стане за 2 часа, но ако е студен – ще ви трябват 4 часа.(Ако няма да използвате тестото същия ден или на другия ден, сложете го в хладилника и го извадете 3-4 часа преди употреба. Ударете го първо да спадне и го сложете върху набрашнена повърхност.)

 4. Разделете тестото на 2 части за големи пици или на 4 за малки пици, оформете ги на топки (вижте Оформяне на тестото – горе вдясно) и ги поръсете с брашно. Оставете ги покрити с кърпа или прозрачно фолио, докато приготвяте продуктите за поръсване. (Може да замразите топките тесто в отделни пликове, а в деня на използването им да ги сложите в хладилника да се отпуснат и 3 часа преди приготвяне да ги извадите на стайна температура.)


 


Оформяне на тестото


Ако искате вашето тесто да е въздушно и леко, но хрупкаво, не използвайте точилка – тя сплесква и пука мехурчетата. (За два дена в хладилника ще се образуват много мехурчета – извадете тестото 3-4 часа преди да го използвате.)


Ако тестото е на стайна температура, можете да го разпънете с пръсти. Когато стане около 16 см, сложете го отгоре на ръката си (не върху дланта си) и го разтеглете до около 25 см. Направете същото и с останалите топки тесто и ги оставете, докато станете готови за готвене.


Когато се научите да оформяте добре тестото, може да експериментирате с други форми – квадрати, правоъгълници или по ваш избор.


 


Пица на барбекю


Външно газово барбекю е най-доброто за контролиране на температурата, но дървените въглища придават на пицата по-автентичен вид и аромат на пушек. За газовото барбекю нека огънят да е умерен, така че краищата на пицата да не обгорят. При барбекюто на дървени въглища нека станат сиви, преди да сложите да печете пицата.


Сложете пицата върху набрашнена тава или плоска лопатка с дълга дръжка, върху която лесно можете да слагате и да махате тестото от грила. Брашното ще образува кръгчета, които ще помогнат да се плъзга пицата по-лесно, не използвайте олио – с него ще лепне и ще се премества по-трудно.


Уверете се, че грилът е горещ и пламъците са притихнали, ако готвите на дървени въглища. Плъзнете тестото върху грила, затворете капака, ако има такъв, и оставете за 3-4 мин да се пече. Тестото ще бухне, готово е, когато долната част стане на светлокафяви ивици. Използвайте щипки, за да обърнете тестото от другата страна.


Изберете какви продукти ще сложите отгоре – колкото са по-малко, толкова по-хрупкаво ще остане тестото и продуктите ще се изпекат по-добре. Сложете пицата на грила с неизпечената страна надолу и похлупете. Оставете за нови 3-4 мин, махнете капака и я извадете, когато сиренето вече се е разтопило, а останалите продукти са горещи.


 


Пица вкъщи


Когато нямате възможност да приготвите пицата на барбекю, грил тиган ще ви свърши работа. Загрейте го, докато стане горещ, но да не пуши. Пригответе пицата според указанията за пица на барбекю – 3-4 мин от едната страна, обръщате, добавяте продуктите и печете още 3-4 мин от неизпечената страна.

Списанието
BBC GoodFood България – брой 204
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ