Хляб без месене за начинаещи

Това е хляб, вдъхновен от италианската кухня, за потапяне в балсамов оцет, зехтин и сол. Традиционно се приготвя бавно и дълго, но ние адаптирахме рецептата, за да се вмести в днешния ни график.

27 August 2015 13:14
Хляб без месене за начинаещи
60 мин. Лесно Порции 1

  • ккал 162
  • маз 2
  • нас. маз 0
  • въгл 29
  • захар 0
  • фибри 1
  • прот 5
  • сол 0

Продукти

¼ ч.л. суха мая
500 г брашно за хляб и още за поръсване
3-4 стръка розмарин, листата откъснати
2 ч.л. морска сол
2 с.л. зехтин

Приготвяне

1. Налейте 500 мл топла вода в голяма купа и я поръсете с маята. Разбъркайте и добавете брашното, листата розмарин и солта. Когато всичко е добре смесено, покрийте купата с фолио и оставете да втасва една нощ, или 8-12 ч.


2. Щом тестото втаса, намажете вътрешността на друга купа със зехтин и я поръсете с брашно. Внимателно изсипете тестото в набрашнената купа и поръсете отгоре с още брашно. Покрийте отново с фолио и оставете да втаса за 1 ч.


3. Загрейте фурната до 200°С (180°С с обдухване). Сложете вътре голяма касерола, форма за торта или друг огнеупорен съд, за да се загрее. Когато съдът стане много горещ, извадете го и бързо прехвърлете в него тестото. (Съдът трябва да е толкова горещ, че тестото да започне да пращи, щом го сложите вътре.) Поръсете с още малко брашно и печете 45 мин - 1 ч, докато хлябът се надигне, стане златист и при почукване кората му звучи на кухо.


4. Извадете хляба върху решетка и оставете да изстине 10-15 мин, преди да го нарежете. Вкусен е сервиран топъл, със зехтин, балсамов оцет и морска сол.


 


Съвет


-       * За нашите топ съвети и обяснения на терминологията вижте стр. 19.


-       * Научи повече за маята на стр. 64

Списанието
BBC Good Food България Брой 201
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ