Лъжлив хляб с квас

Ако някога сте се докосвали до света на кваса, знаете как може да превземе живота ви с всички тези подхранвания... Този хляб се прави за една нощ и е базиран на френска техника, която използва стартерно тесто, което придава на хляба специфичен аромат.

27 August 2015 14:54
Лъжлив хляб с квас
25 мин. Средно Порции 1

  • ккал 172
  • маз 1
  • нас. маз 0
  • въгл 33
  • захар 0
  • фибри 3
  • прот 6
  • сол 3

Продукти

ЗА СТАРТЕРА
100 г брашно за хляб
100 г органично ръжено брашно
½ пак. суха мая
ЗА ОСНОВНОТО ТЕСТО
400 г брашно за хляб
½ пак. суха мая

Приготвяне

1. За да приготвите стартерното тесто, сложете всички съставки в купа заедно с 250 мл студена вода. Смесете всичко с лъжица, покрийте с фолио и оставете на стайна температура поне една нощ, или до 24 ч.


2. За да приготвите основното тесто, сложете всички съставки в чиста купа и добавете 1 с.л. ситна сол, 200 мл студена вода и стартерното тесто. Замесете всички продукти, докато получите тесто, като добавите малко вода, ако е твърде сухо. Прехвърлете върху набрашнен плот и месете 10 мин, докато стане гладко и еластично. (Ако използвате робот – 5-7 мин.) Сложете тестото в чиста намаслена купа, покрийте с фолио и оставете да втасва, докато удвои обема си – около 1-2 ч (вижте съвета долу).


3. Прехвърлете тестото върху набрашнен плот и го оформете на топка. Поръсете хартия за печене с брашно и сложете тестото отгоре. Покрийте с кърпа и оставете да втаса 1 ч.


4. Загрейте фурната до 220°С (200°С с обдухване). Сложете дебела тава за печене във фурната, а под нея по-малък съд. Поръсете тестото с брашно и направете разрези с нож отгоре (вижте снимките). Плъзнете хляба върху загрятата тава и сложете няколко кубчета лед (или налейте студена вода) в съда отдолу. Това ще създаде облак пара, който ще помогне на получаването на хрупкава кора. Печете 25-30 мин, докато хлябът започне да кънти кухо при почукване по дъното. Оставете да изстине напълно.


Съвети за невероятен хляб с квас


⃝     Колкото по-дълго втасва хлябът, толкова повече вкус се развива. За най-добър вкус и най-бавно втасване, оставете тестото в хладилника.


⃝     Ако искате да приготвяте редовно такъв хляб, запазете около 100 мл от стартера и малка шепа от замесеното тесто. Сложете ги заедно в буркан и дръжте в хладилника. Използвайте като стартер за следващия си хляб. Запазвайте нови количества всеки път. Така ще получите още по-интензивен вкус.

Списанието
BBC Good Food България Брой 197
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ