Пълнозърнест хляб със семена

Този хляб не е просто пълнозърнест – той е наистина вкусен. Семената добавят прекрасна текстура, а черният петмез му придава богат вкус. Някои пълнозърнести хлябове са доста тежки, затова добавихме малко брашно от спелта. Чудесен е препечен с масло

27 August 2015 15:05
Пълнозърнест хляб със семена
45 мин. Средно Порции 1

  • ккал 173
  • маз 3
  • нас. маз 1
  • въгл 27
  • захар 2
  • фибри 5
  • прот 7
  • сол 0

Продукти

400 г пълнозърнесто брашно за хляб
100 г брашно от спелта
7 г суха мая
1 с.л. тъмен петмез
олио, за намазване
50 г смесени семена (тиквени, слънчоглед, ленени и макови)
1 жълтък, разбит с вилица

Приготвяне

1. Смесете двата вида брашно в голяма купа с маята и 1 ч.л. сол. Смесете петмеза с 250 мл топла вода, докато се разтвори. Разбъркайте в брашното, докато получите леко лепкаво тесто. Ако трябва да добавите вода, слагайте по 1 с.л.


2. Замесете тестото върху набрашнен плот за 10 мин (или в миксер за 5-7 мин), докато стане меко и еластично. Сложете го в намаслена купа, намажете отгоре с олио и покрийте с кърпа. Оставете да втаса, докато удвои обема си – около 1 ч (вижте съвета долу). Намажете с олио 900 г форма за хляб.


3. Премесете отново втасалото тесто за 3-4 мин и добавете повечето семена, докато месите. Оформете хляба и го сложете във формата. Оставете да втаса, покрито с кърпа, за 35-40 мин. Загрейте фурната до 200°С (180°С с обдухване).


4. Проверете с пръст дали хлябът е втасал достатъчно (вижте стъпка 4 на стр. 19). Глазирайте отгоре с яйцето и поръсете с останалите семена. Печете 40-45 мин до златисто – при почукване по дъното трябва да звучи на кухо. Оставете да изстине върху решетка за 30 мин, преди да нарежете.

Списанието
BBC Good Food България Брой 201
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ