Пълнозърнест хляб със семена

Този хляб не е просто пълнозърнест – той е наистина вкусен. Семената добавят прекрасна текстура, а черният петмез му придава богат вкус. Някои пълнозърнести хлябове са доста тежки, затова добавихме малко брашно от спелта. Чудесен е препечен с масло

27 August 2015 15:05
Пълнозърнест хляб със семена
45 мин. Средно Порции 1

  • ккал 173
  • маз 3
  • нас. маз 1
  • въгл 27
  • захар 2
  • фибри 5
  • прот 7
  • сол 0

Продукти

400 г пълнозърнесто брашно за хляб
100 г брашно от спелта
7 г суха мая
1 с.л. тъмен петмез
олио, за намазване
50 г смесени семена (тиквени, слънчоглед, ленени и макови)
1 жълтък, разбит с вилица

Приготвяне

1. Смесете двата вида брашно в голяма купа с маята и 1 ч.л. сол. Смесете петмеза с 250 мл топла вода, докато се разтвори. Разбъркайте в брашното, докато получите леко лепкаво тесто. Ако трябва да добавите вода, слагайте по 1 с.л.


2. Замесете тестото върху набрашнен плот за 10 мин (или в миксер за 5-7 мин), докато стане меко и еластично. Сложете го в намаслена купа, намажете отгоре с олио и покрийте с кърпа. Оставете да втаса, докато удвои обема си – около 1 ч (вижте съвета долу). Намажете с олио 900 г форма за хляб.


3. Премесете отново втасалото тесто за 3-4 мин и добавете повечето семена, докато месите. Оформете хляба и го сложете във формата. Оставете да втаса, покрито с кърпа, за 35-40 мин. Загрейте фурната до 200°С (180°С с обдухване).


4. Проверете с пръст дали хлябът е втасал достатъчно (вижте стъпка 4 на стр. 19). Глазирайте отгоре с яйцето и поръсете с останалите семена. Печете 40-45 мин до златисто – при почукване по дъното трябва да звучи на кухо. Оставете да изстине върху решетка за 30 мин, преди да нарежете.

Списанието
BBC Good Food България - Брой 202
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ