Пиле с шафран, стафиди и кедрови ядки

Това вкусно испанско ястие е перфектно за семейна вечеря или събиране с приятели.

11 September 2015 12:01
Пиле с шафран,  стафиди и кедрови ядки
55 мин. Лесно Порции 4

  • ккал 587
  • маз 37
  • нас. маз 9
  • въгл 17
  • захар 15
  • фибри 1
  • прот 45
  • сол 1

Продукти

1,2 кг пиле, разфасовано, с кост
2 с.л. зехтин
2 глави лук, нарязани
3 скилидки чесън, нарязани
голяма щипка шафран
125 мл сухо шери
200 мл пилешки бульон
1 с.л. листа мащерка
50 г стафиди
2 с.л. кедрови ядки
шепа нарязан магданоз, за сервиране

Приготвяне

1. Загрейте голям дълбок тиган на силен огън. Добавете зехтина, подправете пилето и го запържете за 5 мин от всяка страна. Извадете в чиния.


2. Намалете котлона. В останалата мазнина запържете лука за 3 мин, добавете чесъна и шафрана. Гответе още 3-4 мин. Прибавете шерито и варете 3-5 мин, докато се сгъсти.


3. Върнете пилешките бутчета в тигана, добавете бульона, мащерката и стафидите. Похлупете и гответе на слаб огън 20 мин. Прибавете бялото месо и всички останали сокове. Варете още 10 мин, докато месото стане готово и сосът се редуцира.


4. Докато пилето се готви, загрейте фурната на 200°С (180°С с обдухване). Сложете кедровите ядки в тава и ги запечете за 10 мин до златисто. Щом пилето стане готово, подправете на вкус, поръсете с ядките и магданоза. Сервирайте с ориза.

Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ