Крема каталана

Крема каталана е традиционен каталунски десерт на основата на мляко, яйца и карамелизирана захар, чиято рецепта идва от древността. Смята се за един от най-древните европейски десерти. Може да се ароматизира с различни подправки или да се добавят плодове.

16 September 2015 11:42
Крема каталана
15 мин. Лесно Порции 6

  • ккал 267
  • маз 7
  • нас. маз 2
  • въгл 36
  • захар 48
  • фибри 0
  • прот 6
  • сол 0

Продукти

1 л мляко
4 жълтъка
2 с.л. царевично нишесте
1 пръчка канела
1 шушулка ванилия
кората от ½ лимон
200 г захар и още за поръсване

Приготвяне

1. Разцепете шушулката ванилия и остържете семенцата с лъжица. Сложете млякото в съд, добавете семената и шушулката ванилия, канелата и лимонената кора. Затоплете го, но без да завира, свалете от огъня. Оставете леко да изстине и да се ароматизира. Извадете канелата и шушулката ванилия.


2. През това време разбийте жълтъците със захарта и нишестето, добавете ги на тънка струйка към затопленото мляко и върнете на котлона на тих огън. Гответе, като разбърквате постоянно, докато кремът се сгъсти.


3. Пресипете крема в малки купички и след като изстине, поръсете всяка с малко кристална захар. Преди да сервирате, карамелизирайте захарта с кухненска горелка. 

Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ