Морска яхния със скариди

Нискокалорична, полезна и много вкусна вечеря!

23 September 2015 10:41
Морска яхния със скариди
22 мин. Лесно Порции 2

  • ккал 335
  • маз 7
  • нас. маз 1
  • въгл 48
  • захар 15
  • фибри 8
  • прот 21
  • сол 2

Продукти

2 ч.л. олио
2 средни глави лук, нарязани
3-4 см парче пресен джинджифил, ситно нарязан
2 скилидки чесън, нарязани
1 ч.л. смлян кориандър
по ½ ч.л. смлян кимион и куркума
¼ ч.л. едро смлян лют червен пипер
400 г консервирани нарязани домати
малко течен мед
1 голяма зелена чушка, разполовена, без семена, нарязана
малка връзка кориандър, листата и стеблата отделно, нарязани
140 г едри, сварени, обелени тигрови скариди
250 г сварен кафяв ориз
ментово кисело мляко или чътни, за сервиране, по желание

Приготвяне

1. Загрейте олиото в незалепващ тиган и изпържете лука, джинджифила и чесъна за 8-10 мин, като разбърквате непрекъснато, докато омекнат и започнат да променят цвета си. Добавете подправките и червения пипер, разбъркайте, добавете доматите с половин консерва вода и меда. Пасирайте всичко в тигана с ръчен блендер до почти гладко пюре (или използвайте кухненски робот). Добавете чушката и стеблата кориандър, покрийте с капак и оставете да се задушава 10 мин. (Сместа ще бъде гъста и ще бълбука, така че разбърквайте от време на време.)


2. Добавете и разбъркайте скаридите, поръсете отгоре листата кориандър. Затоплете ориза и сервирайте с ментово кисело мляко или с чътни, ако желаете. 

Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ