Гратен от треска и праз с пюре от сладка царевица

Леко ястие с малко мазнини и много полезни вещества!

24 September 2015 11:13
Гратен от треска и праз с пюре от сладка царевица
50 мин. Лесно Порции 2

  • ккал 618
  • маз 13
  • нас. маз 6
  • въгл 70
  • захар 20
  • фибри 11
  • прот 50
  • сол 2

Продукти

350 г картофи, нарязани
200 г сладка царевица от консерва
240 г почистен измит спанак
2 стръка праз, едро нарязан
300 мл обезмаслено мляко и още 3 с.л.
15 г масло
15 г брашно
½ ч.л. английска горчица
75 г зряло твърдо жълто сирене, настъргано
2 х 125 г филета треска, без кожа

Приготвяне

1. Загрейте фурната до 200°С (180°С с обдухване). Сварете картофите за 15-20 мин, докато омекнат, отцедете. Отделете 3 с.л. от царевицата, а останалата, заедно със сока й, направете на пюре в блендер. Добавете пюрето от царевицата към картофите и намачкайте. Попарете спанака с вряла вода, отцедете.


2. Сложете праза в съд на тих огън с 300 мл мляко и маслото. Гответе 8 мин, полупокрито, докато празът омекне. (Наглеждайте го, защото млякото може да изкипи.) Смесете 3 с.л. мляко с брашното и горчицата и ги добавете в млечната смес, продължете да разбърквате, докато сосът се сгъсти. Свалете от огъня и добавете в съда ¾ от сиренето.


3. Отцедете спанака много добре и го сложете на дъното на два малки съда за гратен. Отгоре сложете по едно филе риба и разпределете върху нея сместа от праз, мляко и сирене. Покрийте с намачканите картофи и царевица, смесете целите зърна царевица с останалото сирене и ги поръсете отгоре. Изпечете за 25 мин, докато рибата се сготви, а повърхността стане златиста. 

Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ