Скоунс с лимонова глазура

Лесни скоунс със свеж лимонов вкус

27 October 2015 13:23
Скоунс с лимонова глазура
12 мин. Лесно Порции 6

  • ккал 270
  • маз 8
  • нас. маз 5
  • въгл 46
  • захар 16
  • фибри 2
  • прот 5
  • сол 1

Продукти

250 г брашно с набухвател и за поръсване
50 г масло, охладено и нарязано на малки парченца, и още за намазване
25 г кристална захар
настърганата кора от 2 лимона
125 мл бътърмилк (суроватка) или айрян
4 с.л. пълномаслено мляко

ЗА ЛИМОНОВАТА ГЛАЗУРА
3 с.л. пудра захар
настърганата кора и сок от 1 лимон
4 бучки захар, натрошени, или 1 с.л. захар за сладко с пектин
заквасена сметана и сладко, за сервиране

Приготвяне

 


1. Загрейте фурната до 220°С (200°С с обдухване) и намаслете голяма тава за печене. В голяма купа смесете с пръсти брашното, ¼ ч.л. сол и маслото, докато сместа заприлича на трохи. Добавете захарта и лимоновата кора и разбъркайте с трапезен нож. Смесете млякото и бътърмилка (айряна). Направете кладенче в средата на сухите съставки и изсипете течността. Разбъркайте с ножа до получаването на меко тесто, но не прекалявайте.


2. Преместете тестото върху плота и го притиснете, докато стане около


2,5 см дебело. С резец за сладки с диаметър 7 см изрежете 6 кръга. Не въртете резеца, а само натискайте надолу, за да не попречите на  надигането на тестото. Остатъците от тестото можете да направите внимателно отново на топка, за да приготвите още скоунс. Сложете изрязаните кръгове в подготвената тава и печете 10-12 мин, докато бухнат и станат златисти. Охладете върху решетка.


3. Смесете пудрата захар с толкова лимонов сок, че да получите гъста глазура. Полейте я върху всеки скоун и поръсете отгоре с настърганата лимонова кора и натрошените бучки захар. Оставете да засъхнат за 10 мин, след което сервирайте със сметана и сладко.

Списанието
BBC Good Food България Брой 195
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ