Фалафели с хумус и табуле

Ползвайте брашно от нахут, за да не се разпаднат фалафелите.

03 November 2015 14:22
Фалафели с хумус и табуле
20 мин. Лесно Порции 2

  • ккал 509
  • маз 16
  • нас. маз 2
  • въгл 73
  • захар 7
  • фибри 14
  • прот 22
  • сол 2

Продукти

ЗА ФАЛАФЕЛА
1 ч.л. кимион на зърна
1 ч.л. семена кориандър
400 г консерва нахут, отцеден
400 г консерва боб, отцеден
сокът от ½ лимон
малка връзка кориандър, заедно със стеблата
¼ червена люта чушка, без семената, нарязана
1 скилидка чесън, счукана
1 жълтък, разбит
малка връзка магданоз
4 с.л. пълнозърнесто брашно

ЗА ХУМУСА
400 г нахут, отцеден
1 с.л. тахан
щипка смлян кимион
1 с.л. зехтин екстра върджин
сокът от ½ лимон

ЗА ТАБУЛЕТО
50 г марокански кускус
1 с.л. зехтин екстра върджин
сокът от 1 лимон
по 1 малка връзка магданоз, мента и кориандър, ситно нарязани
2 стръка пресен лук, само бялата част, ситно нарязана
½ краставица, без семената, нарязана на парченца
3 домата, без семената, нарязани на парченца

Приготвяне

 


1. Загрейте фурната на 180°С (160°С с обдухване) и сложете в нея тава. За фалафелите загрейте голям тиган и запечете кимиона и кориандъра за 1-2 мин, докато се ароматизират, като разбърквате от време на време, за да не загорят. Извадете настрана.


2. Сложете семената и останалите продукти за фалафела, малко сол и пипер в кухненски робот и пасирайте, докато се получи груба паста. Ако е прекалено суха, добавете 1 ч.л. вода и пасирайте отново, докато стане с консистенция на мокър пясък. С ръце разделете сместа на 12 топки и охладете за 30 мин.


3. Загрейте незалепващ тиган. Сложете вътре фалафелите и ги сплескайте. Печете 2-3 мин, докато станат кафяви и хрупкави. Обърнете и гответе още 2 мин от другата страна. Прехвърлете в тавата и печете още 10 мин. Междувременно пригответе кускуса според инструкциите на опаковката.


4. За хумуса смесете всички съставки без лимоновия сок и пасирайте в кухненски робот на твърда паста. Бавно прибавете лимоновия сок и до 3 с.л. вода, като продължавате да пасирате, за да получите желаната от вас консистенция.


5. За табулето смесете зехтина, лимоновия сок и малко черен пипер в купа. В голяма купа разбъркайте останалите продукти заедно с готовия кускус и добавете дресинга. Разбъркайте добре.


6. Отделете в хладилника 4 фалафела и 4 с.л. хумус за обяда на четвъртия ден. Сервирайте останалите фалафели и хумус с табулето.

Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ