Хрупкава сьомга по азиатски с нудъли, пак чой и грах

Можете да направите тази рецепта вегетарианска, ако замените сьомгата с тофу и ползвате същата марината.

03 November 2015 15:03
Хрупкава сьомга по азиатски с нудъли, пак чой и грах
15 мин. Лесно Порции 2

  • ккал 328
  • маз 9
  • нас. маз 1
  • въгл 45
  • захар 9
  • фибри 4
  • прот 15
  • сол 1

Продукти

4 х 100 г филета сьомга

ЗА МАРИНАТАТА
2 ч.л. сос тамари или соев сос
2 см парче джинджифил, обелено и ситно нарязано
1 скилидка чесън, ситно нарязана
2 с.л. лимонов сок
1 ч.л. сусамово олио

ЗА ПЪРЖЕНИТЕ НУДЪЛИ
85 г оризови нудъли
2 ч.л. олио
1 ч.л. сусамово олио
1 стрък пресен лук, тънко нарязан
1 скилидка чесън, ситно нарязана
½ червена люта чушка, без семената, ситно нарязана
2 см парче джинджифил, обелено и ситно нарязано
100 г шушулки пресен грах
100 г пак чой (или спанак)
1 голяма червена чушка, нарязана
1 ч.л. сос тамари или соев сос
1 ч.л. тайландски рибен сос
сокът от ½ лайм
1 с.л. ситно нарязан кориандър

Приготвяне

 


1. Смесете всички продукти за маринатата. Сложете рибата в купа и я полейте с маринатата от всички страни. Покрийте с фолио и оставете за поне 10 мин.


2. Междувременно сварете нудълите според инструкциите на опаковката, отцедете и прехвърлете в купа със студена вода.


3. Загрейте незалепващ тиган. Сложете рибните филета с кожата надолу и запечете за 3 мин. Когато станат леко хрупкави, обърнете и печете още 3 мин. Точно преди да извадите сьомгата, прибавете от останалата в купата марината и запържете за 10 сек. Сложете 2 от филетата с кожата нагоре в чиния и покрийте с фолио, за да останат топли. Другите две също сложете в чиния, покрийте с фолио и охладете за обяда на следващия ден.


4. В тиган или уок загрейте силно и двата вида олио. Сложете вътре лука, чесъна, лютата чушка и джинджифила и бъркайте непрекъснато 1 мин. Добавете граха, пак чой (или спанака) и чушката и бъркайте още 1-2 мин. Прибавете сварените нудъли и разбъркайте добре. После сипете тамари и рибения сос, лимоновия сок и отново бъркайте, докато започне да цвърчи.


5. Махнете от котлона и разпределете в 2 купи. Отгоре сложете по едно филе сьомга и полейте с останалите сокове в чинията. Поръсете с кориандър и сервирайте.

Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ