Хрупкава пуйка с бекон

По време на моята кариера като главен готвач, а след това и през всичките години в Good Food, изпекох повече пуйки, отколкото мога да запомня. Моят най-добър съвет е леко да осолявате птицата един ден по-рано, за наистина дълбок вкус и сочно месо. Като п

15 December 2015 16:24
Хрупкава пуйка с бекон
205 мин. Средно Порции 6

  • ккал 761
  • маз 41
  • нас. маз 17
  • въгл 2
  • захар 2
  • фибри 0
  • прот 96
  • сол 8

Продукти

5-6 кг почистена пуйка, шийката и дреболиите отстранени и запазени за Грейви сос с вино (рецептата на стр. 53)
2 стръка мащерка
1 глава лук, разполовена
1 лимон, разполовен
2 дафинови листа
1 глава чесън, разполовена

ЗА СОЛЕНАТА СМЕС
85 г едро смляна морска сол
2 с.л. листа прясна мащерка
1 ч.л. счукан черен пипер

ЗА МАСЛОТО С ХРУПКАВ БЕКОН
6 тънки резена пушен бекон или панчета, нарязан на малки парчета
140 г масло, меко
1 с.л. кленов сироп

Приготвяне

1. Ако имате време предишния ден, осолете пуйката. Смелете солта с листата мащерка и черния пипер в мелничка за подправки или счукайте в хаванче. Сложете пуйката в тава и я овкусете цялата, отвън и отвътре, като използвате две трети от солта. Оставете пуйката в тавата, с гърдите нагоре, покрийте с фолио и сложете в хладилника до 24 часа. Ако нямате време или нямате място в хладилника, просто пригответе солта и овкусете обилно пуйката, преди да я изпечете.


2. Запържете бекона в сух тиган за около 10 мин, като разбърквате от време на време, докато мазнината се разтопи в тигана и започне да цвърчи леко, а беконът стане хрупкав. Изключете котлона и оставете да се охлади леко. Сложете бекона и мазнината в кухненски робот с маслото и кленовия сироп. Разбийте, за да се смесят, като остъргвате стените на робота от време на време. Навийте маслото във фолио, за да се получи като дънер, и го поставете в хладилника. Може да се направи няколко дни предварително или да се замрази за 1 месец.


3. Извадете пуйката от хладилника около час, преди да я готвите. Извадете маслото с бекон от хладилника да омекне. Загрейте фурната до 180°C (160°C с обдухване). Изчислете времето за готвене на базата на 40 мин на кг за първите 4 кг от пуйката и 45 мин за всеки кг след това.


4. Внимателно натиснете с пръсти под кожата на пуйката, като започнете от шийката, докато можете да пъхнете цялата си ръка надолу по дължината на гърдите. Внимавайте да не разкъсате кожата. Разпределете с ръце маслото с бекон под кожата, така че да покрие цялата площ на гърдите и да има масло в кухината между бутчето и тялото. Пъхнете стръковете мащерка на две места под кожата и я загладете с намаслени ръце. Сложете лука, лимона, дафиновите листа и чесъна в кухината.


5. Покрийте хлабаво тавата с фолио и печете за изчисленото време – 30 мин преди края на готвенето намалете температурата на фурната до 200°C (180°C с обдухване), отстранете фолиото, полейте пуйката с масло и я върнете във фурната. Когато пуйката добие красив кафяв цвят и се сготви отвътре, я извадете от фурната и я оставете да престои до 1 час на топъл поднос, покрит с фолио.


6. Изсипете мазнината от тавата, като оставите само соса. Ако тавата ви е огнеупорна, сипете в нея Грейви сос с вино, за да го затоплите заедно със соса от печенето; ако не е, сложете и двете в тенджера, за да ги затоплите. Сервирайте останалата солена смес като подправка за овкусяване отстрани.

Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ