Хрупкава пуйка с бекон

По време на моята кариера като главен готвач, а след това и през всичките години в Good Food, изпекох повече пуйки, отколкото мога да запомня. Моят най-добър съвет е леко да осолявате птицата един ден по-рано, за наистина дълбок вкус и сочно месо. Като п

15 December 2015 16:24
Хрупкава пуйка с бекон
205 мин. Средно Порции 6

  • ккал 761
  • маз 41
  • нас. маз 17
  • въгл 2
  • захар 2
  • фибри 0
  • прот 96
  • сол 8

Продукти

5-6 кг почистена пуйка, шийката и дреболиите отстранени и запазени за Грейви сос с вино (рецептата на стр. 53)
2 стръка мащерка
1 глава лук, разполовена
1 лимон, разполовен
2 дафинови листа
1 глава чесън, разполовена

ЗА СОЛЕНАТА СМЕС
85 г едро смляна морска сол
2 с.л. листа прясна мащерка
1 ч.л. счукан черен пипер

ЗА МАСЛОТО С ХРУПКАВ БЕКОН
6 тънки резена пушен бекон или панчета, нарязан на малки парчета
140 г масло, меко
1 с.л. кленов сироп

Приготвяне

1. Ако имате време предишния ден, осолете пуйката. Смелете солта с листата мащерка и черния пипер в мелничка за подправки или счукайте в хаванче. Сложете пуйката в тава и я овкусете цялата, отвън и отвътре, като използвате две трети от солта. Оставете пуйката в тавата, с гърдите нагоре, покрийте с фолио и сложете в хладилника до 24 часа. Ако нямате време или нямате място в хладилника, просто пригответе солта и овкусете обилно пуйката, преди да я изпечете.


2. Запържете бекона в сух тиган за около 10 мин, като разбърквате от време на време, докато мазнината се разтопи в тигана и започне да цвърчи леко, а беконът стане хрупкав. Изключете котлона и оставете да се охлади леко. Сложете бекона и мазнината в кухненски робот с маслото и кленовия сироп. Разбийте, за да се смесят, като остъргвате стените на робота от време на време. Навийте маслото във фолио, за да се получи като дънер, и го поставете в хладилника. Може да се направи няколко дни предварително или да се замрази за 1 месец.


3. Извадете пуйката от хладилника около час, преди да я готвите. Извадете маслото с бекон от хладилника да омекне. Загрейте фурната до 180°C (160°C с обдухване). Изчислете времето за готвене на базата на 40 мин на кг за първите 4 кг от пуйката и 45 мин за всеки кг след това.


4. Внимателно натиснете с пръсти под кожата на пуйката, като започнете от шийката, докато можете да пъхнете цялата си ръка надолу по дължината на гърдите. Внимавайте да не разкъсате кожата. Разпределете с ръце маслото с бекон под кожата, така че да покрие цялата площ на гърдите и да има масло в кухината между бутчето и тялото. Пъхнете стръковете мащерка на две места под кожата и я загладете с намаслени ръце. Сложете лука, лимона, дафиновите листа и чесъна в кухината.


5. Покрийте хлабаво тавата с фолио и печете за изчисленото време – 30 мин преди края на готвенето намалете температурата на фурната до 200°C (180°C с обдухване), отстранете фолиото, полейте пуйката с масло и я върнете във фурната. Когато пуйката добие красив кафяв цвят и се сготви отвътре, я извадете от фурната и я оставете да престои до 1 час на топъл поднос, покрит с фолио.


6. Изсипете мазнината от тавата, като оставите само соса. Ако тавата ви е огнеупорна, сипете в нея Грейви сос с вино, за да го затоплите заедно със соса от печенето; ако не е, сложете и двете в тенджера, за да ги затоплите. Сервирайте останалата солена смес като подправка за овкусяване отстрани.

Списанието
BBC Good Food България - Брой 202
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ