Хляб за споделяне

Това е версия на класическия турски хляб „лахмакун”, който е с топинг като пица. Преди да го поднесете, го нарежете на парчета или оставете гостите да се обслужат сами.

25 October 2016 13:18
Хляб за споделяне
30 мин. Лесно Порции 20

  • ккал 128
  • маз 6
  • нас. маз 2
  • въгл 12
  • захар 2
  • фибри 1
  • прот 6
  • сол 0

Продукти

500 г готов микс за хляб
2 с.л. зехтин

ЗА ТОПИНГА 1 глава лук, нарязана на четири
1 скилидка чесън
1 ч.л. канела
1 ч.л. кимион
¼ ч.л. лют червен пипер
шепа магданоз
2 с.л. паста от сушени домати
250 г агнешка кайма

ЗА ДРЕСИНГА
150 г баба гануш (печен патладжан с тахан)
сокът от 1 лимон
1 с.л. зехтин

ЗА СЕРВИРАНЕ
1 глава червен лук, нарязана на кръгчета
50 мл червен винен оцет
50 г печени кедрови ядки
1 с.л. ситно нарязан магданоз

Приготвяне

1. Направете тестото за хляба според инструкциите на опаковката. Щом бухне, го премесете за кратко, съберете го в овална форма (около 35 х 25 см) и го поставете в тава. Намажете тестото със зехтин и го покрийте с фолио. Оставете го да втаса за 30 мин, докато направите топинга.


2. Сложете всички съставки за топинга, но без агнешката кайма, в блендер и ги нарежете на съвсем ситно. Пресипете ги в купа, объркайте ги с каймата, подправете на вкус и омесете с ръце до равномерна смес. Охладете я, докато ви потрябва.


3. Загрейте фурната на 220°С (200°С с обдухване). Сложете нарязания на кръгчета лук в тенджерка с оцета и 1 с.л. вода и ги загрейте, докато омекнат. Оставете ги да изстинат.


4. Поръсете тестото с топинга, като го разпределите равномерно с ръце. Притиснете го внимателно с пръсти, но не силно, за да не изкарате въздуха от тестото. Запечете за 15-20 мин, докато се надигне и хване златиста коричка, а месото се сготви и леко се карамелизира по крайчетата. 5. За дресинга объркайте баба гануша с лимоновия сок и зехтина и го оставете в хладилника, докато не стане време да сервирате. 6. Щом хлябът се изпече, извадете го върху дървена дъска. Отцедете кръгчетата лук и поръсете хляба с тях. Полейте с дресинга, като запазите част от него и го поднесете в купичка. Накрая поръсете и с кедровите ядки и магданоза. Сервирайте хляба топъл.


ЗА ПАРЧЕ (20): 128 ккал, 6 г мазнини, 2 г наситени мазнини, 12 г въглехидрати, 2 г захари, 1 г фибри, 6 г протеини, 0,5 г сол.

Списанието
BBC Good Food България Брой 199
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ