Хапки с макарони и сирене

Малки, лесни, вкусни

25 October 2016 14:11
Хапки с макарони и сирене
60 мин. Лесно Порции 36

  • ккал 111
  • маз 6
  • нас. маз 4
  • въгл 9
  • захар 1
  • фибри 0
  • прот 5
  • сол 0

Продукти

500 г макарони
50 г масло
3 глави лук шалот, ситно нарязани
50 г брашно
500 мл пълномаслено мляко
1 с.л. дижонска горчица
100 г крем сирене
100 г чедър, настърган
1 яйце, разбито
300 г моцарела, нарязана на 36 парченца
36 малки питки, по възможност различни видове – със сусам, с мак, пълнозърнести кресон и сос барбекю, за сервиране (по желание)

Приготвяне

1. Загрейте фурната на 190°С (170°С с обдухване). Сварете макароните по инструкциите на опаковката и ги отцедете в гевгир. В голяма тенджера разтопете маслото на умерен огън. Сложете лука и го запържете за 10-15 мин, докато омекне. Добавете брашното, разбъркайте добре и започнете да сипвате млякото малко по-малко, като разбърквате постоянно, докато получите гладък сос. Продължете да варите, като разбърквате, докато се сгъсти. Накрая добавете горчицата, крем сиренето, чедъра и яйцето. Подправете обилно.


2. Прехвърлете сварените макарони в дълбок огнеупорен съд (нашият беше 28 х 18 см) или в тава. Полейте ги със соса със сиренето, като внимавате макароните да се покрият добре. Запечете ги за 20 мин, докато започнат да стават златисти. Извадете ги от фурната, оставете ги да изстинат и ги охладете за една нощ.


3. На следващия ден загрейте фурната до 190°С (170°С с обдухване) и нарежете макароните на 36 парчета. Прехвърлете ги в две тави, като ги наредите с повече място между тях. В средата на всяко парче притиснете внимателно по късче моцарела. Запечете за 10-15 мин, докато започнат да стават хрупкави по края, а сиренето се разтопи. Сложете хапките макарони в срязани минипитки, а по желание гарнирайте с кресон и малко сос барбекю. Сервирайте веднага.


ЗА ХАПКА: 111 ккал, 6 г мазнини, 4 г наситени мазнини, 9 г въглехидрати, 1 г захари, фибри няма, 5 г протеини, 0,3 г сол.

Списанието
BBC Good Food България Брой 199
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ