Картофени кексчета с пушена сьомга и крем сирене

Ирландските картофени кексчета, или фарл, се комбинират с класическата пушена сьомга в тази лесна рецепта.

25 October 2016 14:25
Картофени кексчета  с пушена сьомга  и крем сирене
125 мин. Лесно Порции 30

  • ккал 132
  • маз 9
  • нас. маз 6
  • въгл 8
  • захар 0
  • фибри 1
  • прот 3
  • сол 0

Продукти

ЗА КАРТОФЕНИТЕ КЕКСЧЕТА
1 кг картофи
100 г масло, разтопено
100 г брашно и още малко за поръсване
1 ч.л. сода бикарбонат

ЗА ТОПИНГА
280 г пълномаслено крем сирене
100 мл пълномаслена сметана
настърганата кора и сокът на 1 лимон
200 г пушена сьомга, нарязана на ивици
малка връзка копър, без дръжките
50 г каперси, разполовени

Приготвяне

1. Загрейте фурната на 220°С (200°С с обдухване). Набодете картофите с вилица и ги запечете за 1 ч 20 мин, докато станат хрупкави отвън и пухкави отвътре. Оставете ги да изстинат върху телена скара. Намалете фурната на 180°С (160°С с обдухване).


2. Щом картофите поизстинат, ги срежете на две и изгребете вътрешността им в голяма купа. Хвърлете обелките. Намачкайте ги наистина добре и ги разбъркайте с две трети от разтопеното масло, цялото брашно и содата бикарбонат. Подправете обилно.


3. Застелете тава (около 35 х 25 см) с хартия за печене и я намажете с половината от останалото масло. Разточете картофеното тесто върху набрашнена повърхност и го прехвърлете в тавата. Не се притеснявайте, ако се натроши, просто слепете парчетата едно в друго. Намажете тестото с останалото разтопено масло и запечете за 45 мин или до златисто-кафяво.


4. Извадете го от фурната и го оставете да изстине в тавата. Прехвърлете крем сиренето в купа и го разбийте, докато бухне. Добавете сметаната и лимоновия сок и подправете с черен пипер. Намажете изстиналия картофен кекс със сместа и го нарежете на 30 парчета с голям остър нож. Отгоре сложете пушена сьомга, стръкчета копър, каперси и настъргана лимонова кора. Прехвърлете канапетата в поднос и сервирайте.


ЗА КАРТОФЕНО КЕКСЧЕ (30): 132 ккал, 9 г мазнини, 6 г наситени мазнини, 8 г въглехидрати, захари няма, 1 г фибри, 3 г протеини, 0,8 г сол.

Списанието
BBC Good Food България Брой 199
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ