Шоколадов сладкиш с портокал и лешници

Загрейте, смелете, добавете и украсете.

25 October 2016 15:03
Шоколадов сладкиш  с портокал и лешници
50 мин. Лесно Порции 10

  • ккал 635
  • маз 37
  • нас. маз 7
  • въгл 65
  • захар 53
  • фибри 4
  • прот 9
  • сол 0

Продукти

175 мл зехтин
140 г бланширани лешници
100 мл портокалов сок и настърганата кора на 1 портокал
140 г брашно с набухвател
½ ч.л. бакпулвер
50 г какао на прах
3 големи яйца
175 г светла кафява захар мусковадо

ЗА ЗАХАРОСАНИТЕ ПОРТОКАЛОВИ РЕЗЕНИ
300 г захар
1 голям портокал, нарязан на 3 мм резени

ЗА ДЕКОРАЦИЯТА
75 мл портокалов сок
100 г черен шоколад без млечни продукти
50 г бланширани лешници, запечени
1 ч.л. златиста сладкарска боя на прах

Приготвяне

1. Направете захаросаните портокалови резени предишния ден, ако имате възможност. Сложете захарта и 300 мл вода в средна тенджера и кипнете. Намалете температурата и оставете сместа да къкри. Добаветепортокаловите резени и оставете за 1 ч 1 ч 10 мин, докато кората стане полупрозрачна, обръщайте ги често. Застелете тава с хартия за печене. Внимателно извадете резените от сиропа и ги поставете в застланата тава. Оставете настрани да се изсушат (поне за 8 часа), преди да ги нарежете на половини. Запазете сиропа.


2. Загрейте фурната на 180°С (160°С с обдухване). Леко намажете със зехтин форма за сладкиш (нашата бе с вместимост 900 г) и застелете с хартия за печене.


3. В кухненски робот смелете лешниците до едри трохи (не прекалявайте, тъй като ще станат мазни) и ги сложете в купа заедно с портокаловата кора, щипка сол и останалите сухи съставки. Смесете добре.


4. Сипете зехтина и портокаловия сок в кана и разбъркайте. Поставете яйцата и захарта в голяма купа и разбийте за 5-10 мин, докато сместа утрои обема си и започне да се задържа на панделка по повърхността, когато бъркалките се вдигнат. Бавно налейте сместа със зехтин към тази с яйцата и разбъркайте, докато се смесят.


5. Добавете сместа с брашното към яйчeната смес на 3-4 пъти, като разбърквате, докато се смесят. Не можете да пресеете тази смес над яйцата заради лешниците, но се опитайте да не я изсипвате на едномясто трябва да внимавате и да разбърквате, за да запазите въздушната текстура. Когато продуктите са напълно смесени, прехвърлете сместа във формата и печете 50-55 мин, докато прободено в средата дървено шишче излезе чисто.


6. Надупчете сладкиша по повърхността и залейте с 5 с.л. от съхранения портокалов сироп. Охладете във формата за 15 мин, след което прехвърлете върху решетка и охладете напълно. Подравнете повърхността (съхранете изрезките за минитрайфъл) и обърнете с отрязаната страна надолу в подходящ поднос.


7. За да украсите, изсипете портокаловия сок в малка тенджера и кипнете. Поставете шоколада в малка купа, налейте портокаловия сок и разбъркайте, за да се образува нежен ганаш. Оставете настрани в хладилник, до втвърдяване, за 20-25 мин. Поставете лешниците в малка купа и добавете златистата боя с малко вода. Разбъркайте, докато се покрият. Прехвърлете ганаша в пош с кръгъл малък накрайник. Шприцовайте на върхове по повърхността, като украсявате със златни лешници и портокалови резени. Може да се съхранява до 3 дни в херметически затворен съд.


ЗА ПОРЦИЯ: 635 ккал, 37 г мазнини, 7 г наситени мазнини, 65 г въглехидрати, 53 г захари, 4 г фибри, 9 г протеини, 0,4 г сол.

Списанието
BBC Good Food България Брой 196
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ