Шоколадово пънче с карамел

Вкусен карамелен десерт за студени дни

31 October 2016 12:11
Шоколадово пънче  с карамел
20 мин. Лесно Порции 8

  • ккал 385
  • маз 27
  • нас. маз 16
  • въгл 29
  • захар 25
  • фибри 1
  • прот 6
  • сол 0

Продукти

масло за намазване
4 големи яйца
125 г захар и още за поръсване
25 г какао на прах
50 г овесено брашно (проверете етикета, за да се уверите, че е без глутен)
100 г дулсе де лече
пудра захар, за поръсване
50 г бял шоколад (проверете етикета, за да се уверите, че е без глутен), разтопен

ЗА ПЪЛНЕЖА
400 мл пълномаслена сметана
2 с.л. светла кафява мека захар
½ ч.л. настърган джинджифил
½ ч.л. канела на прах
¼ ч.л. смлян кардамон (семената на 3 шушулки, натрошени)

Приготвяне

1. Леко намаслете тава с размери 26 х 36 см със свалящи се стени и застелете с хартия за печене. Загрейте фурната на 180°С (160°С с обдухване).


2. За да приготвите пълнежа, сложете всички съставки в малък съд и кипнете на умерен огън, като разбивате, за да се разтворят захарните кристали и да предотвратите образуването на бучки. Прехвърлете в малък съд, покрийте с фолио и поставете в хладилник за няколко часа до пълно охлаждане.


3. Сложете яйцата и захарта в голяма купа и разбийте с помощта на електрически миксер за 5-8 мин, докато сместа утрои обема си и започне да се задържа на панделка по повърхността, когато бъркалките се вдигнат. В отделна купа смесете какаото, овесеното брашно и щипка сол. Внимателно пресейте сухите съставки над яйчената смес на три пъти, като разбърквате, за да запазите сместа лека и въздушна. Прехвърлете сместа в подготвената тава и разпределете.


4. Печете 12-14 мин, докато тестото започне да се връща обратно при лек натиск. Извадете от фурната и внимателно плъзнете блата с хартията върху решетка, охладете.


5. Щом достигне стайна температура, уверено обърнете блата с едно движение върху лист хартия за печене, леко поръсена с пудра захар. Отстранете хартията, върху която сте изпекли блата.


6. Разбийте подправената сметана за пълнежа до твърди върхове. Нанесете получената смес върху блата, оставяйки 2 см в единия край непокрит. С лъжица нанесете дулсе де лече навсякъде върху сметановия пълнеж и използвайте лъжица или нож, за да ги смесите.


7. Навийте внимателно на руло, като използвате хартията за печене, за да си помогнете. Уверете се, че завършвате рулото с непокрития ръб на блата. Не се притеснявайте, ако рулото малко се напука, ще го прикриете. Покрийте рулото с фин слой пудра захар и внимателно го прехвърлете върху поднос. За да завършите, полейте с бял шоколад. Тъй като това руло е направено с много малко мазнини, най-добре е да го сервирате в деня, в който е направено, тъй като бързо изсъхва.


ЗА ПОРЦИЯ (10): 385 ккал, 27 г мазнини, 16 г наситени мазнини, 29 г въглехидрати, 25 г захари, 1 г фибри, 6 г протеини, 0,3 г сол.

Списанието
BBC Good Food България Брой 196
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ