Кокосови кексчета

Тук се използва кокос в почти всичките му форми – кокосово масло, кокосови стърготини и кокосово мляко. Ще трябва да охладите кокосовия крем за една нощ, за да се втвърди достатъчно за разбиване.

31 October 2016 12:24
Кокосови кексчета
20 мин. Лесно Порции 12

  • ккал 388
  • маз 21
  • нас. маз 18
  • въгл 45
  • захар 31
  • фибри 1
  • прот 3
  • сол 0

Продукти

ЗА КОКОСОВАТА СМЕТАНА
400 г консерва пълномаслено кокосово мляко (без стабилизатори)
140 г пудра захар
1 ч.л. ванилова паста
50 г кокосови стърготини

ЗА КЕКСЧЕТАТА
100 г кокосово масло
225 г захар
3 големи яйца
200 г безглутеново брашно с набухвател (сместа трябва да съдържа ксантанова гума)
100 мл кокосово мляко
1 ч.л. ванилов екстракт

Приготвяне

1. Охладете кокосовото мляко за една нощ. На следващия ден направете кексчетата. Загрейте фурната на 180°С (160°С с обдухване) и застелете тава за мъфини с 12 броя хартиени форми. Сложете кокосовото масло и захарта в голяма купа. Разбивайте 5 мин с електрически миксер, докато получите лека кремообразна смес. Добавете яйцата едно по едно, като разбивате до пълното им абсорбиране, преди да добавите следващото. На три пъти добавете първо брашното, като редувате с кокосовото мляко, а след това и с ваниловия екстракт.


2. Разпределете сместа в подготвените форми с помощта на лъжица за сладолед. Печете 20-22 мин, до златисто. Проверете дали кексчетата са готови, като ги прободете в средата с дървено шишче, което трябва да излезе сухо. Извадете ги от тавата и охладете върху решетка.


3. Битата сметана е най-добра, когато е направена няколко часа преди употреба. Отворете консервата с кокосово мляко и изсипете течността. Изгребете твърдото кокосово мляко в голяма купа, добавете пудрата захар и ваниловата паста и разбийте за 2-3 мин до пухкавост. Разпределете битата сметана върху кексчетата и поръсете с кокосови стърготини. Най-добри са, когато се съхраняват в хладилник и се хапнат до няколко дни.


ЗА КЕКСЧЕ: 388 ккал, 21 г мазнини, 18 г наситени мазнини, 45 г въглехидрати, 31 г захари, 1 г фибри, 3 г протеини, 0,1 г сол.

Списанието
BBC Good Food България Брой 196
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ