Дофиноаз с три вида сирене и бекон

Разсъждавах как може да направите картофите Дофиноаз по-добри, и идеята ме споходи – увеличете сиренето и добавете бекон! Челси Колинс

31 October 2016 14:40
Дофиноаз с три вида сирене и бекон
105 мин. Лесно Порции 6

  • ккал 637
  • маз 48
  • нас. маз 28
  • въгл 30
  • захар 6
  • фибри 3
  • прот 20
  • сол 1

Продукти

масло, за намасляване
500 мл полуобезмаслено прясно мляко
300 мл пълномаслена сметана
2 скилидки чесън, смачкани
6 големи картофа (около 900 г), тънко нарязани
1 с.л. растително олио
200 г пушен бекон на кубчета
50 г чедър, настърган
50 г пармензан, настърган
50 г грюйер, нарязан на кубчета

Приготвяне

1. Загрейте фурната до 180°C (160°C с обдухване) и намаслете плитка тава (аз използвах 20 x 30 см). Сипете прясното мляко и сметаната в голяма тенджера, добавете чесъна, сложете картофите и оставете да заври. Отстранете от огъня, за да оставите чесъна да покисне, а картофите леко да се охладят, докато приготвяте бекона.


2. Загрейте олиото в тиган и добавете бекона. Гответе на слаб до умерен огън 10 мин, докато беконът стане хрупкав.


3. С помощта на решетъчна лъжица започнете да нареждате картофи върху основата на тавата, докато напълно се покрие (махнете скилидките чесън, когато ги забележите). Сипете отгоре с лъжица малко от сметановата смес, малко чедър, пармезан и грюйер и поръсете с част от бекона. Овкусете добре и повторете, докато употребите всички картофи. Сложете отгоре останалата сметана и поръсете с останалото сирене. Запазете малко от бекона за по-късно.


4. Покрийте с фолио и печете във фурната 1 час. Отстранете фолиото и гответе още 30 мин, докато картофите станат готови (проверете, като боднете шишче или нож), а топингът - златист. Поръсете с останалия бекон за последните 5 мин от печенето.


ЗА ПОРЦИЯ: 637 ккал, 48 г мазнини, 28 г наситени мазнини, 30 г въглехидрати, 6 г захари, 3 г фибри, 20 г протеини, 1,6 г сол.

Списанието
BBC Good Food България Брой 199
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ