Мон Блан-тини

Някъде между напитките след вечеря и десерта - това е специален начин да завършите разкошното меню за приятели.

31 October 2016 15:29
Мон Блан-тини
10 мин. Лесно Порции 4

  • ккал 385
  • маз 6
  • нас. маз 4
  • въгл 37
  • захар 37
  • фибри 0
  • прот 3
  • сол 0

Продукти

2 големи белтъка
100 г захар на кристали
200 мл водка
100 мл ликьор кафе
50 мл студено кафе еспресо
50 мл ликьор Crème de cacao
50 мл ликьор от кестени или Амарето
4 захаросани кестена

Приготвяне

1. Започнете с направата на меренг топинг. Разбийте белтъците до твърдо връхче и оставете настрани. Сложете захарта и 3 с.л. вода в тенджера, загрейте на слаб огън. Гответе до разтварянето на захарните кристали и продължете да загрявате, като разбърквате често, докато сиропът достигне 120°С на захарен термометър. Започнете да разбивате белтъците с електрически миксер и бавно добавете захарния сироп на струи. Внимавайте за изливането на сиропа върху белтъците, а не върху стените на купата или миксера, тъй като може да полепне. Когато сте добавили целия сироп, продължете да разбивате, докато сместа стане лъскава и твърда около 5 мин. Прехвърлете в пош с кръгъл накрайник и оставете настрани. Можете да приготвите и съхранявате на студено 1 час предварително.


2. Сега направете основата на коктейла. Сипете водката, трите вида ликьор и еспресото в коктейлен шейкър и добавете шепа лед. Разклатете добре и прецедете в 4 чаши за шампанско или малки чаши за Маргарита.


3. Внимателно нанесете от меренг топинга върху повърхността на чашите, като започнете от ръба и надграждате към центъра, за да не потъне. С готварска горелка внимателно карамелизирайте върха, след което добавете карамелизиран кестен във всяка чаша. Поднесете веднага с лъжичка.


ЗА ЧАША: 385 ккал, 6 г мазнини, 4 г наситени мазнини, 37 г въглехидрати, 37 г захари, фибри няма, 3 г протеини, 0,3 г сол.

Списанието
BBC Good Food България Брой 195
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ