Кейк с мак и клементини

Това е вашата рецепта, ако искате да опитате вариант на класическия плодов кейк - лесен, евтин и сочен с аромат на клементини.

01 November 2016 14:09
Кейк с мак и клементини
60 мин. Лесно Порции 10

  • ккал 516
  • маз 28
  • нас. маз 17
  • въгл 62
  • захар 44
  • фибри 1
  • прот 4
  • сол 0

Продукти

140 г меко масло и още за намасляване
50 г сметана (крем фреш)
200 г захар
1 ч.л. портокалов или ванилов екстракт
3 големи яйца
225 г брашно с набухвател
50 г царевично брашно
2 с.л. макови семена и още за поръсване
4 клементини, настърганата кора на 3 и 100 мл сок

ЗА ГЛАЗУРАТА
140 г масло
300 г пудра захар
140 г сметана (крем фреш)
настърганата кора на 2 клементини
1 с.л. нарязани захаросани кори (по желание

Приготвяне

1. Загрейте фурната на 160°С (140°С с обдухване) и намаслете 900 г форма за хляб. Покрийте основата и стените с дълга лента хартия за печене.


2. Разбийте маслото, сметаната, захарта и ваниловия екстракт, докато сместа стане светла и пухкава. Разбийте вътре яйцата едно по едно, добавете двата вида брашно, маковите семена, настърганата кора и сока от клементините. Прехвърлете сместа във формата и запечете по средата на фурната за 1 ч - 1 ч 10 мин, докато промушено в центъра дървено шишче излезе чисто. Охладете кейка за 20 мин във формата, след това внимателно го извадете и оставете да изстине напълно върху решетка.


3. През това време пригответе глазурата - разбийте заедно маслото, пудрата захар и сметаната, докато сместа стане светла и пухкава. Добавете половината от настърганата кора, разбъркайте, похлупете и оставете в хладилника да се охлади, докато кейкът стане готов за глазурата. 4. Разпределете вече стегнатата глазура върху кейка или я сложете в пош с накрайник и оформете ивици отгоре. Поръсете с останалата настъргана кора от клементини и нарязаните захаросани кори, ако използвате, както и с още малко макови семена. Ще се запази в кутия с капак за 2-3 дни.


ЗА РЕЗЕН (12): 516 ккал, 28 г мазнини, 17 г наситени мазнини, 62 г въглехидрати, 44 г захари, 1 г фибри, 4 г протеини, 0,4 г сол.

Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ