Гратен с пушена треска, целина и спанак

Вкусно ястие, източник на калций и фолиева киселина.

08 July 2014 11:40
Гратен с пушена треска, целина и спанак
80 мин. Лесно Порции 4

  • ккал 417
  • маз 31
  • нас. маз 18
  • въгл 6
  • захар 5
  • фибри 8
  • прот 29
  • сол 3

Продукти

250 г листа спанак
1 глава целина, обелена
25 г масло
170 мл пълномаслена сметана
малко настъргано индийско орехче
500-600 г филе пушена треска, нарязано на 4 порции
ситно нарязани пера див лук

Приготвяне

1. Загрейте фурната на 200ºС (180ºС с обдухване). Сложете спанака в гевгир и го оставете в мивката. Полейте го бавно с кана вряла вода, за да го попарите, и го изплакнете веднага под студена вода. Изстискайте колкото се може повече вода от него и го оставете настрана.


2. Срежете главата целина на четири и нарежете всяко парче на тънко. Намазнете съд за гратен и сложете в него целината, спанака и сметаната. Подправете на вкус, поръсете с малко настъргано индийско орехче и объркайте всичко. Покрийте съда с метално фолио и го запечете за 30 мин. Махнете фолиото, объркайте целината, покрийте отново и печете още 30 мин.


3. Отново махнете фолиото, сложете рибата отгоре върху целината и върху всяко парче треска поставете по малко масло. Отново покрийте и печете 20 мин, докато рибата се сготви, а целината омекне напълно. Поръсете със ситно нарязан див лук и сервирайте.

Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ