Гранола с портокал и малини

Може да поднесете тази гранола без захар с био прясно или кисело краве мляко, но домашното мляко от овесени ядки се приготвя лесно и е много по-евтино от купеното от магазина.

15 November 2016 14:03
Гранола с портокал и малини
25 мин. Лесно Порции 4

  • ккал 363
  • маз 11
  • нас. маз 1
  • въгл 46
  • захар 12
  • фибри 10
  • прот 15
  • сол 0

Продукти

400 г овесени ядки
сокът от 2 портокала (около 150 мл) и настърганата кора на ½ портокал
1 ч.л. канела на прах
2 с.л. сушени и замразени малини или ягоди (вижте съвета долу)
25 г филирани бадеми, запечени
25 г микс семена (например слънчогледови и тиквени семки, сусам и ленено семе)

ЗА СЕРВИРАНЕ
2 големи портокала, обелени и сегментирани листенца мента, по желание

Приготвяне

1. В кухненски робот или блендер сложете 200 г овесени ядки и 500 мл вода и ги смелете за 1 мин. Застелете цедка с чист тензух и прецедете сместа с овесените ядки. Оставете я да се отцеди за 5 мин, завийте тензуха и го притиснете, за да съберете колкото се може повече от млякото – трябва да е с гъстотата на течна сметана. Най-добре да го охладите за час, преди да го сервирате. Може да го запазите в затворен съд в хладилника до 3 дни.


2. Загрейте фурната на 200°С (180°С с обдухване) и застелете тава с хартия за печене. Сипете портокаловия сок в тенджера и загрейте до завиране. Варете интензивно за 5 мин или докато течността се редуцира наполовина. От време на време разбърквайте. Смесете останалите 200 г ядки с настърганата портокалова кора и канелата. Дръпнете тенджерата от огъня и объркайте овесените ядки в сока. Разпределете сместа на тънък пласт в застланата с хартия за печене тава и запечете за 10-15 мин или докато ядките леко потъмнеят и станат хрупкави. На всеки няколко минути трябва да ги разбърквате. Оставете ги да изстинат в тавата.


3. Щом овесените ядки изстинат, ги смесете с малините, филираните бадеми и семената. Може да ги запазите в затворен буркан до една седмица. За да сервирате, сипете от гранолата в купички, полейте я с овесеното мляко и по желание украсете с портокала и листенцата мента.

Списанието
BBC Good Food България Брой 201
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ