Агнешка допиаца и ориз с броколи

Лесно и вкусно, това къри с малко мазнини е пълно с полезни неща – крехко агнешко, пребиотичен лук и богата на фибри леща.

29 November 2016 14:15
Агнешка допиаца и ориз с броколи
90 мин. Лесно Порции 4

  • ккал 567
  • маз 13
  • нас. маз 5
  • въгл 69
  • захар 14
  • фибри 11
  • прот 37
  • сол 0

Продукти

500 г агнешки пържоли от бута, почистени от излишните мазнини и нарязани на парчета
100 г пълномаслено кисело мляко и още 4 с.л. за сервиране
2 с.л. средно люто къри на прах
2 ч.л. студено пресовано рапично олио 3 големи глави лук, 2 тънко нарязани, 1 нарязана на 10 резена
4 скилидки чесън, ситно нарязани
1 с.л. джинджифил, обелен и ситно нарязан
1 дълга червена люта чушка, ситно нарязана (без семките, ако не искате да е твърде люта)
400 г домати, едро нарязани, или 400 г нарязани домати от консерва
100 г суха червена леща, изплакната
½ малка връзка кориандър, едро нарязан, и още за гарниране
200 г листа бейби спанак

ЗА ОРИЗА С БРОКОЛИ
200 г пълнозърнест ориз
200 г малки розички броколи

Приготвяне

1. Сложете агнешкото месо в голяма купа и овкусете добре със смлян черен пипер. Добавете киселото мляко и 1 с.л. от кърито на прах, разбъркайте добре, за да се смесят.


2. Загрейте половината олио в голяма тенджера. Запържете резените лук на силен огън за 4-5 мин, докато леко покафенеят и започнат да омекват. Сипете ги в чиния, оставете настрана и върнете тенджерата на огъня.


3. Добавете останалото олио, нарязания лук, чесъна, джинджифила и лютата чушка, похлупете и гответе 10 мин, докато станат много меки, като разбърквате периодично. Отхлупете, намалете огъня и гответе още 2-3 мин, докато лукът стане кафеникав – това ще добави много аромати, но се уверете, че няма да го прегорите.


4. Намалете огъня още веднъж и разбъркайте вътре доматите и останалото къри на прах. Гответе 1 мин, разбъркайте агнешкото и киселото мляко в тенджерата и гответе на умерен до  силен огън 4-5 мин, като редовно разбърквате.


5. Сипете 250 мл студена вода в тенджерата, разбъркайте вътре лещата и кориандъра, похлупете и оставете да се готви на слаб огън 45 мин – сосът трябва да къкри леко. Махайте капака на всеки 10-15 мин и разбърквайте кърито.


6. След като остане половин час от времето за готвене на кърито, сварете ориза в голямо количество вряща вода за 25 мин, докато омекне. Добавете розичките броколи, гответе още 3 мин и отцедете.


7. Махнете капака на кърито, добавете запазените резени лук и продължете да варите на силен огън за още 15 мин, докато агнешкото омекне, като разбърквате редовно. Точно преди да сервирате, разбъркайте вътре спанака, шепа по шепа, и го оставете да омекне. Сервирайте с киселото мляко, кориандъра и ориза с броколи.

Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ