Холандски бейби панкейк с пияни череши

На вид и вкус прилича на йоркширския пудинг, но всъщност сладкият немски панкейк погрешка се нарича холандски. И тук правилата на йоркширския пудинг трябва да се приложат – не отваряйте фурната, преди да изтече времето за печене или преди панкейкът

05 December 2016 15:37
Холандски бейби панкейк  с пияни череши
20 мин. Лесно Порции 4

  • ккал 357
  • маз 13
  • нас. маз 3
  • въгл 45
  • захар 27
  • фибри 1
  • прот 9
  • сол 0

Продукти

100 г брашно
3 големи яйца
150 мл прясно мляко
1 ч.л. ванилов екстракт
3 с.л. растително или слънчогледово олио

ЗА ПИЯНИТЕ ЧЕРЕШИ
400 г консерва череши без костилките в лек сироп, отцедена (сиропът запазен)
3 с.л. захар
2 с.л. бренди или черешов ликьор (кирш)
ванилов сладолед за сервиране

Приготвяне

1. Сложете брашното в голяма купа, направете кладенче в средата, счукайте яйцата и добавете прясното мляко и ванилията. Разбийте с голяма тел яйцата в млякото, като бавно добавяте брашното, докато получите гладко тесто за палачинки. Оставете настрана.


2. Загрейте фурната до 220°C (200°C с обдухване). Сипете олиото в тиган с метална дръжка или тава (моят беше 20 см в диаметър) и го сложете в на средната решетка, за да се затопли – махнете горната решетка, ако можете, защото панкейкът ще бухне, докато се пече.


3. Сипете черешите, захарта и брендито в тиган с 2 с.л. от сиропа. Оставете да кипне и да ври, докато течността стане на сироп. Добавете малко от черешовия сироп, ако черешите изглеждат сухи. Оставете настрана сместа, за да се охлади леко.


4. Когато тавата се нажежи, издърпайте я от фурната и сипете вътре тестото – то трябва да цвърчи, когато докосне тавата. Бързо затворете фурната и оставете тестото да се пече 20-25 мин, докато заприлича на гигантски йоркширски пудинг и стане златистокафяво. Не се изкушавайте да отваряте вратата твърде рано, защото ще спадне. Сервирайте панкейка в тигана, гарниран със сладолед и сиропирани череши.

Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ