Царевична супа с пиле и къри

Къри подправката е особено популярна в Кантон в Южен Китай и във Фуджиан на изток. Китайските готвачи използват къри като лека добавка за вкус, а не като доминираща съставка. Това не е традиционна китайска супа, а моя версия на царевична супа, която е мно

12 December 2016 13:33
Царевична супа  с пиле и къри
20 мин. Лесно Порции 4

  • ккал 246
  • маз 6
  • нас. маз 1
  • въгл 18
  • захар 3
  • фибри 4
  • прот 28
  • сол 2

Продукти

450 г пресни царевични кочани или 280 г царевица от консерва, отцедена
225 г пилешки гърди без кожата, тънко нарязани на дълги ленти
1 яйчен белтък и още 1 яйце, разбито
2 ч.л. сусамово олио
3 ч.л. царевично брашно
1,2 л пилешки бульон
1 с.л. оризово вино или сухо шери
1 с.л. къри на прах или на паста
1 ч.л. захар
2 стръка пресен лук, ситно нарязани, за гарниране

Приготвяне

1. Ако използвате пресни царевични кочани, измийте ги и изрежете зърната с остър нож. Сложете ги в купа и оставете настрана - трябва да получите около 280 г.


2. Смесете ивиците пилешко с белтъка, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. сусамово олио и 1 ч.л. царевично брашно в малка купа и охладете за 15 мин. Разбийте цялото яйце и останалото сусамово олио заедно в друга малка купа и оставете настрана.


3. Кипнете бульона и го оставете да къкри в голяма тенджера, добавете царевицата и варете 10 мин, без да похлупвате. Сложете малка тенджера с вода да кипне, изключете котлона и бързо бланширайте пилешкото месо, докато стане бяло - ще отнеме около 20 сек. Извадете го с решетеста лъжица и отцедете добре.


4. Добавете оризовото вино към бульона заедно с кърито, 1 ч.л. сол, захарта и останалото царевично брашно, разбъркано с 2 ч.л. вода. Върнете на огъня да кипне, намалете го и оставете да къкри около 5 мин.


5. Добавете бланшираното пилешко, след това прибавете бавно сместа от яйцето и сусамовото олио на тънка струя. Като използвате клечки или вилица, разкъсайте яйцето на нишки.


6. Сипете готовата супа с черпак в дълбоки чинии, гарнирайте с пресен лук и сервирайте веднага.

Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ