Супа с миди

Ако не откриете различни видове миди, направете супата само с черни миди.

12 December 2016 15:06
Супа с миди
35 мин. Лесно Порции 2

  • ккал 805
  • маз 42
  • нас. маз 6
  • въгл 53
  • захар 18
  • фибри 10
  • прот 23
  • сол 2

Продукти

200 г черни миди, измити и почистени
200 г бели миди, измити
200 мл сухо бяло вино
1 с.л. зехтин
1 средно голяма глава лук, на кубчета
½ глава фенел, тънко нарязана
1 морков, нарязан
6 скилидки чесън, смачкани
щипка шафран
1 с.л. перно
400 г консерва нарязани домати
1 ½ с.л. бренди
1 ч.л. сос Табаско
сокът от 1 лимон
малко зехтин, за сервиране

ЗА ЧЕСНОВАТА МАЙОНЕЗА
1 ½ ч.л. дижонска горчица
1 ½ ч.л. бял винен оцет
1 жълтък
1 голяма скилидка чесън, настъргана
50 мл качествен зехтин
50 мл растително олио

ЗА КРУТОНИТЕ
½ франзела
малко качествен зехтин

Приготвяне

1. Първо изхвърлете мидите със счупени или отворени черупки. Загрейте голяма тенджера на силен огън и сложете в нея мидите и бялото вино. Похлупете с плътно прилягащ капак и сварете мидите на пара за 3 мин. Щом черупките им се отворят, ги прехвърлете в застлан с марля гевгир, сложен върху купа, за да съберете ароматния бульон. Хвърлете мидите, които не са се отворили.


2. Загрейте зехтина в тенджерата и запържете лука, фенела, морковите и чесъна за около 12 мин, докато омекнат и потъмнеят. Добавете шафрана и бульона от мидите и го оставете да къкри за около 5 мин, за да поеме аромата на шафрана. Сложете перното, доматите, долейте 100 мл вода и оставете всичко да къкри още 5 мин.


3. Загрейте фурната на 180°С (160°С с обдухване). Извадете ядките на мидите от черупките (запазете няколко за украса) и ги отделете настрани.


4. За да направите майонезата, сложете горчицата, оцета, жълтъка и чесъна в купа. Разбийте ги с ръчен блендер, като добавяте зехтина и олиото на съвсем тънка струйка, докато майонезата се сгъсти и стане лъскава - ще отнеме около 5 мин. След това я охладете.


5. Нарежете франзелата за крутоните на тънко и наредете филийките в голяма тава. Поръсете ги с малко зехтин и щипка морска сол на люспи. Запечете ги във фурната за 12-14 мин до златисто и хрупкаво.


6. Щом супата се сгъсти, пресипете я в блендер и разбийте на пюре. Прекарайте я през фина цедка и завършете с брендито, соса Табаско и лимоновия сок. Опитайте на вкус и подправете.


7. Загрейте супата и сложете в нея ядките от миди, но не ги варете повече от 1 мин. Сипете супата в големи купи, поръсете я с малко зехтин и я сервирайте с крутоните и чесновата майонеза.


ЗА ПОРЦИЯ: 805 ккал, 42 г мазнини, 6 г наситени мазнини, 53 г въглехидрати, 18 г захари, 10 г фибри, 23 г протеини, 2,4 г сол.

Списанието
BBC Good Food България Брой 201
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ