Бейкуел мъфини с боровинки

Не използвайте голямо количество сладко, защото при печенето може да падне на дъното и да се залепи.

13 December 2016 14:21
Бейкуел мъфини с боровинки
20 мин. Лесно Порции 12

  • ккал 312
  • маз 14
  • нас. маз 6
  • въгл 40
  • захар 24
  • фибри 1
  • прот 6
  • сол 0

Продукти

100 г меко масло и още 1 с.л. разтопено за намазване
140 г захар
2 големи яйца
140 г кисело мляко
по 1 ч.л. ванилов и бадемов екстракт
2 с.л. прясно мляко
250 г брашно
2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода бикарбонат
125 г боровинки, пресни или замразени

ЗА ТОПИНГА
3 с.л. захар демерара
1/4 ч.л. смляна канела
3 с.л. филирани бадеми, едро натрошени
2 с.л. смлени бадеми
3 с.л. брашно
1 с.л. студено масло на кубчета
12 ч.л. сладко от боровинки

Приготвяне

1. Загрейте фурната на 200°С (180°С с обдухване) и сложете 12 хартиени подложки в тава за мъфини. Смесете в купа съставките за топинга без сладкото от боровинки и разтъркайте с ръце всичко.


2. Разбийте маслото и захарта заедно, докато се получи светла и пухкава смес. Добавете яйцата и разбивайте 1 мин, след това добавете вътре киселото мляко, екстрактите и прясното мляко. Смесете брашното, бакпулвера и содата бикарбонат в купа заедно с 1/4 ч.л. фина сол, добавете ги към течната смес и разбъркайте. Накрая прибавете боровинките и разпределете сместа в хартиените подложки. Сложете най-отгоре по 1 ч.л. сладко от боровинки и поръсете с топинга.


3. Запечете за 5 мин, след това намалете температурата на 180°С (160°С с обдухване) и печете още 15-18 мин, докато мъфините бухнат и станат златисти. Проверете със забодено в тях дървено шишче дали са готови - трябва да е покрито само със сладко, без мокри трохи.


4. Охладете във формата за 10 мин, извадете ги и оставете върху телена решетка да изстинат напълно. Ще се запазят до 3-4 дни в кутия с капак, след 1-2 дни ги затоплете в микровълнова фурна за 10-15 мин на висока степен, за да изглеждат по-пресни.

Списанието
BBC Good Food България Брой 197
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ