Мадлени с червен портокал и черен шоколад

Най-хубави са за ядене същия ден, но тестото за мадлените може да се приготви до 4 дни предварително. Прашецът от червен портокал за топинг е по желание, но добавя разкошен цвят и аромат.

13 December 2016 14:37
Мадлени  с червен  портокал  и черен  шоколад
30 мин. Лесно Порции 15

  • ккал 122
  • маз 7
  • нас. маз 4
  • въгл 12
  • захар 8
  • фибри 1
  • прот 2
  • сол 0

Продукти

100 г масло и още за намасляване
2 големи яйца
100 г захар
настърганата кора на 2 червени портокала и сокът от ½ (около 2 с.л. сок)
100 г брашно и още за поръсване
1 ч.л. бакпулвер
140 г тъмен шоколад (60-70% какао), ситно начупен
прашец от червен портокал (по желание )

Приготвяне

1. Сложете маслото в малка тенджера на умерен огън, докато се разпени и добие орехов цвят – наблюдавайте тенджерата внимателно, защото маслото може да покафенее бързо. Сипете го в купа и оставете настрана да се охлади.


2. Разбийте с миксер яйцата, захарта и настърганата портокалова кора в голяма купа за около 5 мин, докато станат гъсти и бледи. Добавете сока и разбъркайте. Смесете брашното и бакпулвера, пресейте ги в сместа за тестото на три пъти и разбъркайте внимателно.


3. Добавете голяма лъжица от тестото в маслото и разбъркайте до гладка смес. Сипете я в останалото тесто и внимателно разбъркайте. Завийте сместа с прозрачно фолио и охладете за през нощта.


4. Около 30 мин преди да започнете печенето, намаслете тава за 12 мадлени с още малко масло и поръсете с малко брашно. Загрейте фурната до 200°C (180°C с обдухване) и сложете тавата във фризера, за да се изстуди за 30 мин. Извадете тестото от хладилника и добавете около 1 пълна с.л. във всяка формичка за мадлени – внимавайте да не ги препълните, защото няма да се получи характерната подутина. В зависимост от размера на тавата ще ви остане тесто – или го изпечете на партиди, или сложете останалото в хладилника и го изпечете до 3 дни. 


5. Изпечете мадлените във фурната за 10-12 мин или докато станат златистокафяви по краищата. Веднага ги извадете върху метална решетка и ги оставете да изстинат напълно. Сложете шоколада в купа и го затоплете в микровълнова фурна на висока степен на 30-секундни периоди, докато около ¾ от него се разтопи. Извадете го от фурната и разбъркайте енергично, докато останалият шоколад се разтопи (това е лесен метод за темпериране и ще осигури на шоколада стайна температура). Потопете всяка мадлена до половината в разтопения шоколад, като оставите излишното количество да се оттече, след което ги поставете на хартия за печене. Когато шоколадът започне да се стяга, но все още е малко лепкав, поръсете с Прашец от червен портокал (вижте долу), ако използвате, и оставете да изстине.

Списанието
BBC Good Food България Брой 199
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ