Спираловиден кейк с червени портокали и зехтин

Спреят за готвене тук е наистина много полезен, защото тестото попада във всички кухини на тавата и той го предпазва от залепване, но ако нямате, може да използвате и разтопено масло.

13 December 2016 14:51
Спираловиден кейк  с червени портокали  и зехтин
40 мин. Лесно Порции 14

  • ккал 340
  • маз 16
  • нас. маз 4
  • въгл 43
  • захар 29
  • фибри 1
  • прот 5
  • сол 0

Продукти

спрей за готвене или разтопено масло, за намазване
300 г захар
5 големи яйца
настърганата кора и сокът на 3 червени портокала (около 150 мл сок)
150 мл лек зехтин
280 г брашно с набухвател

ЗА ГЛАЗУРАТА
140 г бял шоколад, едро нарязан
настърганата кора на 1 червен портокал и сокът от 1 ½ (около 75 мл сок)

Приготвяне

1. Загрейте фурната до 180°C (160°C с обдухване) и намаслете 2,5 л спираловидна форма за кейк със спрей или масло.


2. Сложете захарта, яйцата и настърганата кора в голяма купа и разбивайте с миксер около 10 мин, докато получите гъста и бледа смес. Сипете вътре сока и зехтина и ги разбийте с миксер на средна скорост, докато се смесят напълно. Пресейте брашното в купата и разбийте до гладко тесто. Сипете в приготвената тава, сложете я върху тавата от фурната и печете 35-40 мин или докато забодено в кейка дървено шишче излезе сухо. Оставете да изстине за 5 мин, преди внимателно да го обърнете върху метална решетка, за да се охлади напълно.


3. За глазурата сложете шоколада в топлоустойчива купа над тенджера с вряща вода, като разбърквате периодично. След като шоколадът се разтопи, добавете в купата сока от червени портокали и разбъркайте, за да се смесят. Махнете купата от огъня и оставете да изстине, докато глазурата стане гъста, но все още течна. След като получите желаната консистенция, полейте върху кейка, като оставите да се разтече отстрани. Поръсете с настърганата портокалова кора за завършек. Ще се запази в затворена кутия до 3-4 дни, може да се замрази за период до 3 месеца.

Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ