Кюфтета с кейл и киноа

Бързи и лесни за приготвяне, те са перфектни за обяд или сервирани със зелена салата за лека вечеря.

13 December 2016 15:03
Кюфтета с кейл и киноа
30 мин. Лесно Порции 4

  • ккал 564
  • маз 33
  • нас. маз 9
  • въгл 43
  • захар 9
  • фибри 3
  • прот 21
  • сол 1

Продукти

140 г киноа
500 мл горещ зеленчуков бульон
100 г кейл, стеблата отстранени, листата едро нарязани
3 с.л. зехтин
1 малка глава лук, ситно нарязана
2 скилидки чесън, смачкани
75 г пресни трохи от бял хляб
2 средни яйца, разбити
50 г домати, сушени на слънце, едро нарязани
100 г козе сирене, нарязано на обли парчета
зелена салата за сервиране (по желание)

ЗА ПЕСТОТО
1/2 малка връзка босилек, само листата
1/2 малка връзка магданоз, само листата
2 скилидки чесън, смачкани
50 г кедрови ядки, запечени
50 г пармезан, настърган
150 мл зехтин
сокът от 1 лимон

Приготвяне

1. Сложете зърната киноа в тенджера и сипете отгоре горещия бульон. Оставете да къкри 18-20 мин на тих огън, докато зърната набъбнат, а течността изчезне. Отстранете от огъня и оставете да изстине. Сложете да заври голяма тенджера с вода. Добавете кейла и варете 6-8 мин, докато стане готов. Отцедете, изстискайте излишната вода и оставете настрана.


2. Сложете 1 с.л. зехтин в малък тиган на умерен огън. Добавете лука и пържете 2-3 мин, докато стане полупрозрачен. Прибавете чесъна и пържете още 1 мин. Сложете готовата киноа в купа и добавете кейла, лука, чесъна, хлебните трохи, яйцата и сушените домати. Овкусете  и разбъркайте добре. Оставете настрана.


3. За пестото сложете босилека, магданоза, чесъна, кедровите ядки и пармезана в малък кухненски робот. Разбийте, като леко сипвате вътре зехтина, докато получите гъсто песто. Сипете лимоновия сок, за да се отпусне, и оставете настрана.


4. Внимателно загрейте 2 с.л. зехтин в плитък тиган. Оформете с ръце от сместа с киноа 8 кръгли кюфтенца. Сложете ги в тигана и пържете 4-5 мин от всяка страна, докато станат хрупкави и златисти.


5. Загрейте грила на силен огън и сложете резен от козето сирене върху всяко кюфте. Поставете под грила, за да може сиренето леко да покафенее и да се разтопи - това ще отнеме секунди, така че го наблюдавайте. Завършете всяко кюфте с голяма лъжица песто и сервирайте с малко свежи зелени листа, ако желаете.

Списанието
BBC Good Food България Брой 201
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ