Палачинкова торта с червени портокали

Вкусен десерт с червени портокали

19 December 2016 14:21
Палачинкова торта с червени портокали
120 мин. Лесно Порции 16

  • ккал 465
  • маз 21
  • нас. маз 11
  • въгл 58
  • захар 35
  • фибри 2
  • прот 9
  • сол 0

Продукти

ЗА ТЕСТОТО ЗА ПАЛАЧИНКИ
450 г брашно
100 г захар
6 големи яйца
1 л пълномаслено прясно мляко
100 г масло, разтопено и охладено
3 с.л. растително олио, за пържене

ЗА СЛАДКАРСКИЯ КРЕМ
настърганата кора на 3 червени портокала и сокът от 6 (около 350-400 мл сок)
1 шушулка ванилия, разделена през средата, или 2 ч.л. ванилова паста
2 големи яйца и още 2 големи жълтъка
140 г захар
3 с.л. царевично брашно
300 мл бита сметана

ЗА КАРАМЕЛИЗИРАНИТЕ РЕЗЕНИ ЧЕРВЕН ПОРТОКАЛ
200 г захар
3 червени портокала, нарязани на тънки резени, краищата отстранени

Приготвяне

1. За сладкарския крем сложете настърганата кора портокал и сока в голяма тенджера, изстържете вътре зърната от шушулката ванилия и сложете да заври на умерен до силен огън. В голяма купа разбийте яйцата, жълтъците, захарта и царевичното брашно за 2-3 мин до гладка смес. Сипете сместа с портокаловия сок върху сместа с яйцата, като разбърквате, за да се смесят. Сипете обратно в тенджерата да къкри и разбърквайте постоянно 4-5 мин, докато кремът се сгъсти. Сипете яйчения крем в чиста купа и покрийте плътно с фолио, за да не се образува коричка. Оставете да изстине на стайна температура, след което го сложете в хладилника поне за 3 часа, за да се охлади напълно.


2. За тестото за палачинките сипете брашното, захарта и 1 ч.л. сол в голяма купа и ги смесете. В отделна купа разбийте яйцата, ¾ от прясното мляко и маслото. Направете кладенче в сместа с брашното и сипете вътре яйчената смес. Разбийте до гладко тесто за палачинки. Покрийте с прозрачно фолио и оставете на стайна температура за 30 мин, преди да го пържите. Ако тестото е много гъсто, постепенно го разреждайте с останалото прясно мляко, докато консистенцията стане като пълномаслена сметана. 


3. За палачинките сложете 20-25 см тиган за палачинки или тиган за пържене на умерен огън и леко намаслете с растително олио. Сипете тънък слой от тестото в тигана, като го завъртите, за да се изравни слоят, и изсипете излишното тесто обратно в купата. Пържете около 1 ½ мин или докато леко покафенее отдолу, след това обърнете и пържете още 30-40 сек, докато леко покафенее. Прехвърлете в чиния, застлана с хартия за печене. Повторете с останалото тесто и трупайте палачинките една върху друга, като ги разделяте с хартия за печене. Трябва да получите около 20-25 броя.


4. Извадете яйчения крем от хладилника и го разбийте, докато се отпусне и стане гладък. В отделна купа разбийте сметаната, докато образува средни връхчета. Смесете сметаната с яйчения крем на 3 добавяния, докато се смесят напълно. Поставете първата палачинка в чиния или стойка за кейк и я покрийте с малко количество (около 3 с.л.) от сладкарския крем. Използвайте нож или вилица, за да го разпределите на тънък равен слой, който почти достига краищата. Повторете с останалите палачинки и пълнежа, докато използвате всичко. Покрийте с прозрачно фолио и охладете, докато станете готови за сервиране.


5. За карамелизираните портокалови резени сложете захарта в голяма тенджера с 400 мл вода да заври. Добавете портокаловите резени и варете 20 мин или докато портокаловата кора започне да става прозрачна. Намалете огъня до леко къкрене и варете още 10-20 мин, докато течността се редуцира и стане гъст сироп. Внимателно извадете портокаловите резени от тенджерата, поставете ги върху тава, застлана с хартия за печене, и ги оставете да се охладят напълно. Когато сте готови да сервирате, покрийте кейка с резените. Най-добре е да сервирате в същия ден, но ще се запази в хладилника до 2 дни. Ако ви остане сироп, може да го използвате за коктейли.

Списанието
BBC Good Food България Брой 199
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ