Палачинкова торта с червени портокали

Вкусен десерт с червени портокали

19 December 2016 14:21
Палачинкова торта с червени портокали
120 мин. Лесно Порции 16

  • ккал 465
  • маз 21
  • нас. маз 11
  • въгл 58
  • захар 35
  • фибри 2
  • прот 9
  • сол 0

Продукти

ЗА ТЕСТОТО ЗА ПАЛАЧИНКИ
450 г брашно
100 г захар
6 големи яйца
1 л пълномаслено прясно мляко
100 г масло, разтопено и охладено
3 с.л. растително олио, за пържене

ЗА СЛАДКАРСКИЯ КРЕМ
настърганата кора на 3 червени портокала и сокът от 6 (около 350-400 мл сок)
1 шушулка ванилия, разделена през средата, или 2 ч.л. ванилова паста
2 големи яйца и още 2 големи жълтъка
140 г захар
3 с.л. царевично брашно
300 мл бита сметана

ЗА КАРАМЕЛИЗИРАНИТЕ РЕЗЕНИ ЧЕРВЕН ПОРТОКАЛ
200 г захар
3 червени портокала, нарязани на тънки резени, краищата отстранени

Приготвяне

1. За сладкарския крем сложете настърганата кора портокал и сока в голяма тенджера, изстържете вътре зърната от шушулката ванилия и сложете да заври на умерен до силен огън. В голяма купа разбийте яйцата, жълтъците, захарта и царевичното брашно за 2-3 мин до гладка смес. Сипете сместа с портокаловия сок върху сместа с яйцата, като разбърквате, за да се смесят. Сипете обратно в тенджерата да къкри и разбърквайте постоянно 4-5 мин, докато кремът се сгъсти. Сипете яйчения крем в чиста купа и покрийте плътно с фолио, за да не се образува коричка. Оставете да изстине на стайна температура, след което го сложете в хладилника поне за 3 часа, за да се охлади напълно.


2. За тестото за палачинките сипете брашното, захарта и 1 ч.л. сол в голяма купа и ги смесете. В отделна купа разбийте яйцата, ¾ от прясното мляко и маслото. Направете кладенче в сместа с брашното и сипете вътре яйчената смес. Разбийте до гладко тесто за палачинки. Покрийте с прозрачно фолио и оставете на стайна температура за 30 мин, преди да го пържите. Ако тестото е много гъсто, постепенно го разреждайте с останалото прясно мляко, докато консистенцията стане като пълномаслена сметана. 


3. За палачинките сложете 20-25 см тиган за палачинки или тиган за пържене на умерен огън и леко намаслете с растително олио. Сипете тънък слой от тестото в тигана, като го завъртите, за да се изравни слоят, и изсипете излишното тесто обратно в купата. Пържете около 1 ½ мин или докато леко покафенее отдолу, след това обърнете и пържете още 30-40 сек, докато леко покафенее. Прехвърлете в чиния, застлана с хартия за печене. Повторете с останалото тесто и трупайте палачинките една върху друга, като ги разделяте с хартия за печене. Трябва да получите около 20-25 броя.


4. Извадете яйчения крем от хладилника и го разбийте, докато се отпусне и стане гладък. В отделна купа разбийте сметаната, докато образува средни връхчета. Смесете сметаната с яйчения крем на 3 добавяния, докато се смесят напълно. Поставете първата палачинка в чиния или стойка за кейк и я покрийте с малко количество (около 3 с.л.) от сладкарския крем. Използвайте нож или вилица, за да го разпределите на тънък равен слой, който почти достига краищата. Повторете с останалите палачинки и пълнежа, докато използвате всичко. Покрийте с прозрачно фолио и охладете, докато станете готови за сервиране.


5. За карамелизираните портокалови резени сложете захарта в голяма тенджера с 400 мл вода да заври. Добавете портокаловите резени и варете 20 мин или докато портокаловата кора започне да става прозрачна. Намалете огъня до леко къкрене и варете още 10-20 мин, докато течността се редуцира и стане гъст сироп. Внимателно извадете портокаловите резени от тенджерата, поставете ги върху тава, застлана с хартия за печене, и ги оставете да се охладят напълно. Когато сте готови да сервирате, покрийте кейка с резените. Най-добре е да сервирате в същия ден, но ще се запази в хладилника до 2 дни. Ако ви остане сироп, може да го използвате за коктейли.

Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ