Свинско по нормандски с ябълки и сайдер

Евтините пържоли от свинска плешка са подходящи за това ястие – или, ако не можете да откриете такива, свинските бузи ще добавят богата, желирана консистенция.

16 January 2017 15:33
Свинско  по нормандски  с ябълки и сайдер
210 мин. Лесно Порции 4

  • ккал 594
  • маз 37
  • нас. маз 16
  • въгл 19
  • захар 15
  • фибри 4
  • прот 41
  • сол 2

Продукти

2 с.л. рапично олио или зехтин
600 г свинска плешка или свински бузи, тлъстините и сухожилията почистени, нарязани на парчета
1 голяма глава лук, нарязан
2 моркова, нарязани на парчета
2 стръка целина, нарязана на парчета
200 г пушен бекон на кубчета
250 мл сух сайдер (или използвайте 100 мл ябълков сок, смесен с 3 с.л. ябълков оцет и 100 мл вода)
2 ябълки, почистени и нарязани на парчета
1 кубче пилешки бульон
1 дафинов лист
3-4 стръка мащерка и още за сервиране (по желание)
140 г сметана (крем фреш)
1-2 с.л. дижонска горчица и още за сервиране (по желание)
1-2 ч.л. царевично брашно, по желание картофено пюре и зелена салата, за сервиране

Приготвяне

1. Загрейте половината олио в тенджера и запържете на партиди месото да покафенее. Не препълвайте тенджерата и обърнете месото, когато получи тъмнокафява коричка от долната страна, защото това ще добави много аромат към яхнията. Когато една партида е готова, сложете я в уреда за бавно готвене и продължете със следващата партида, като добавите още олио, ако е необходимо.


2. Когато всичкото месо е прехвърлено в уреда, сложете лука, морковите и целината в тенджерата и запържете 5-10 мин, докато леко омекнат, като остържете всички парченца месо от дъното на тенджерата. Сложете зеленчуците в уреда за бавно готвене. Поставете бекона в тенджерата и пържете, докато стане хрупкав. Сипете вътре сайдера да бълбука 1 мин, като отново остържете дъното на тенджерата, след което прехвърлете сайдера и бекона в уреда за бавно готвене. Добавете ябълките, кубчето бульон и зелените подправки в уреда, сипете 400 мл вода, овкусете добре и сложете на ниска степен. Похлупете и гответе 6-8 ч, докато месото стане много крехко. (Ако нямате уред за бавно готвене, сипете всички съставки обратно в  тенджерата, похлупете и гответе 3 часа на слаб огън, като разбърквате от време на време, за да предотвратите залепване по дъното. Може да се наложи да добавите малко вода по време на готвенето, ако сосът изглежда сух.)


3. Усилете уреда за бавно готвене на висока степен. Добавете сметаната и горчицата към яхнията и проверете на вкус. Ако сосът е рядък, може да го сгъстите с царевично брашно – сипете 2 с.л. от соса в тиган и оставете да къкри, смесете царевичното брашно с 1-2 ч.л. студена вода, за да се получи паста и я разбъркайте в соса. След като се сгъсти, върнете соса в уреда и гответе още 10 мин на висока степен, като разбърквате от време на време (или за 5 мин на котлон). Сервирайте с картофено пюре, зелена салата и още горчица и мащерка, ако желаете. 

Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ