Вегетариански ориз с гъби шийтаке

Малко калории, много вкус.

17 January 2017 16:05
Вегетариански ориз с гъби шийтаке
25 мин. Лесно Порции 4

  • ккал 377
  • маз 12
  • нас. маз 67
  • въгл 9
  • захар 2
  • фибри 4
  • прот 9
  • сол 1

Продукти

1 с.л. слънчогледово олио
2 чушки (една червена и една жълта), почистени от семките, едро нарязани
250 г гъби шийтаке (или кафяви печурки)
250 г дългозърнест ориз
1 ч.л. микс подправки по избор
2 скилидки чесън, ситно нарязани
2 с.л. сухо шери (по желание, но си заслужава)
140 г замразен дребен грах
1 ч.л. сусамово олио
2 яйца, разбити
връзка зелен лук, нарязан диагонално
1 с.л. соев сос или повече, ако желаете

Приготвяне

1. Кипнете чайник с вода. Загрейте олиото в голям дълбок тиган и запържете чушките и гъбите на силен огън за 3 мин, докато започнат да омекват. Намалете котлона и разбъркайте зеленчуците с ориза, чесъна и подправките. Запържете за 2 мин, поръсете със сухото шери и налейте 350 мл гореща вода.


2. Похлупете тигана и оставете ориза да къкри за 15-20 мин, докато поеме водата. От време на време го разбърквайте. Добавете граха за последните няколко минути.


3. Загрейте съвсем малко сусамово олио в друг тиган и сипете яйцата. Разбърквайте, за да направите тънък омлет. Щом стегне, прехвърлете го върху дъска, навийте на руло и го нарежете на тънко. Добавете омлета и зеления лук към ориза, разбъркайте с вилица, подправете със соев сос и сусамово олио и сервирайте. 

Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ