Запечен сладък картоф с леща и салата от червено зеле

Лещата с подправките ще продължи да се сгъстява, когато я отстраните от котлона. Ако я направите предварително, може да се наложи да добавите малко вода, когато я затопляте.

17 January 2017 16:18
Запечен сладък картоф с леща и салата от червено зеле
40 мин. Лесно Порции 2

  • ккал 752
  • маз 24
  • нас. маз 4
  • въгл 100
  • захар 53
  • фибри 17
  • прот 23
  • сол 1

Продукти

2 сладки картофа, около 175 г, измити и подсушени
1 с.л. студено пресовано рапично олио
1 средна глава лук, ситно нарязан
2 скилидки чесън, смачкани
3-4 см парче пресен джинджифил, обелен и ситно настърган
1 дълга зелена люта чушка, ситно нарязана (без семките, ако не обичате много люто)
по 2 ч.л. смлян кимион и кориандър
85 г червена леща
настърганата кора на 1/2 лимон и 2 с.л. сок
2 средни по големина домата, едро нарязани
1/2 малка връзка кориандър, едро нарязан, и още няколко стръка за украса
4 с.л. био кисело мляко
лимонови резени, за изцеждане (по желание)

ЗА САЛАТАТА ОТ ЧЕРВЕНО ЗЕЛЕ
2 с.л. зехтин екстра върджин
2 ч.л. лимонов сок
1/4 малка глава червено зеле, почистено и тънко нарязано
1 среден по големина морков, обелен и едро настърган
2 стръка пресен лук, ситно нарязани
25 г стафиди
1 с.л. смесени семена като слънчоглед, тиквено семе, сусам и ленено семе

Приготвяне

1. Загрейте фурната на 220°С (200°С с обдухване). Сложете сладките картофи в тава и запечете за 40 мин, докато омекнат. През това време загрейте олиото в голям незалепващ тиган на умерен до силен огън. Запържете лука за 3-5 мин, докато стане светло златистокафяв, като разбърквате постоянно и внимавате да не загори. Добавете чесъна, джинджифила, лютата чушка и подправките и гответе няколко секунди, като разбърквате постоянно.


2. Прибавете лещата в тигана, сипете 400 мл вода, разбъркайте добре и кипнете. Може да добавите тази рецепта към вашия здравословен план, който представихме в брой 154 на списанието. Така ще обогатите полезните предложенияЗА ДОБРА формаОтстранете пяната от повърхността с лъжица. Добавете 1/2 ч.л. сол, лимоновата кора и 1 с.л. лимонов сок, разбъркайте добре и намалете огъня до слаб.


3. Похлупете тигана, но не напълно, и оставете да къкри за 20 мин, докато лещата омекне, като разбърквате от време на време. Добавете доматите, кориандъра и останалата 1 с.л. лимонов сок, гответе още 5 мин, като разбърквате. Ако лещата се сгъсти много, сипете малко вода. Подправете на вкус.


4. За салатата от червено зеле разбъркайте зехтина и лимоновия сок заедно в голяма купа и овкусете с много смлян черен пипер. Добавете зелето, морковите, пресния лук, стафидите и семената, разбъркайте добре.


5. Сложете картофите в две чинии, разцепете картофите, напълнете ги с лещата. Сложете отгоре киселото мляко, украсете с кориандъра и сервирайте със салатата от червено зеле и лимонови резени за изцеждане на сок, ако желаете. 

Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ