Запечен сладък картоф с леща и салата от червено зеле

Лещата с подправките ще продължи да се сгъстява, когато я отстраните от котлона. Ако я направите предварително, може да се наложи да добавите малко вода, когато я затопляте.

17 January 2017 16:18
Запечен сладък картоф с леща и салата от червено зеле
40 мин. Лесно Порции 2

  • ккал 752
  • маз 24
  • нас. маз 4
  • въгл 100
  • захар 53
  • фибри 17
  • прот 23
  • сол 1

Продукти

2 сладки картофа, около 175 г, измити и подсушени
1 с.л. студено пресовано рапично олио
1 средна глава лук, ситно нарязан
2 скилидки чесън, смачкани
3-4 см парче пресен джинджифил, обелен и ситно настърган
1 дълга зелена люта чушка, ситно нарязана (без семките, ако не обичате много люто)
по 2 ч.л. смлян кимион и кориандър
85 г червена леща
настърганата кора на 1/2 лимон и 2 с.л. сок
2 средни по големина домата, едро нарязани
1/2 малка връзка кориандър, едро нарязан, и още няколко стръка за украса
4 с.л. био кисело мляко
лимонови резени, за изцеждане (по желание)

ЗА САЛАТАТА ОТ ЧЕРВЕНО ЗЕЛЕ
2 с.л. зехтин екстра върджин
2 ч.л. лимонов сок
1/4 малка глава червено зеле, почистено и тънко нарязано
1 среден по големина морков, обелен и едро настърган
2 стръка пресен лук, ситно нарязани
25 г стафиди
1 с.л. смесени семена като слънчоглед, тиквено семе, сусам и ленено семе

Приготвяне

1. Загрейте фурната на 220°С (200°С с обдухване). Сложете сладките картофи в тава и запечете за 40 мин, докато омекнат. През това време загрейте олиото в голям незалепващ тиган на умерен до силен огън. Запържете лука за 3-5 мин, докато стане светло златистокафяв, като разбърквате постоянно и внимавате да не загори. Добавете чесъна, джинджифила, лютата чушка и подправките и гответе няколко секунди, като разбърквате постоянно.


2. Прибавете лещата в тигана, сипете 400 мл вода, разбъркайте добре и кипнете. Може да добавите тази рецепта към вашия здравословен план, който представихме в брой 154 на списанието. Така ще обогатите полезните предложенияЗА ДОБРА формаОтстранете пяната от повърхността с лъжица. Добавете 1/2 ч.л. сол, лимоновата кора и 1 с.л. лимонов сок, разбъркайте добре и намалете огъня до слаб.


3. Похлупете тигана, но не напълно, и оставете да къкри за 20 мин, докато лещата омекне, като разбърквате от време на време. Добавете доматите, кориандъра и останалата 1 с.л. лимонов сок, гответе още 5 мин, като разбърквате. Ако лещата се сгъсти много, сипете малко вода. Подправете на вкус.


4. За салатата от червено зеле разбъркайте зехтина и лимоновия сок заедно в голяма купа и овкусете с много смлян черен пипер. Добавете зелето, морковите, пресния лук, стафидите и семената, разбъркайте добре.


5. Сложете картофите в две чинии, разцепете картофите, напълнете ги с лещата. Сложете отгоре киселото мляко, украсете с кориандъра и сервирайте със салатата от червено зеле и лимонови резени за изцеждане на сок, ако желаете. 

Списанието
BBC Good Food България - Брой 202
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ