Пилешко ризото с грах, бакла и рукола

Винаги се стремим да намираме начини за по-малко разхищение на храна, и така създадохме рецептата от корицата за този месец. Тя е заредена с тонове вкус и е умно приготвена с бульон от граховите шушулки, твърдите крайчета на аспержите и дръжките на магдан

23 May 2017 12:50
Пилешко ризото с грах, бакла и рукола
50 мин. Лесно Порции 4

  • ккал 727
  • маз 26
  • нас. маз 11
  • въгл 72
  • захар 6
  • фибри 8
  • прот 43
  • сол 1

Продукти

1 л растителен бульон
250 г пресен грах в шушулки, обелен, шушулките запазени
200 г аспержи, почистени (краищата запазени) и нарязани
малка връзка магданоз, листата откъснати, дръжките запазени
3 с.л. зехтин
50 г масло
1 глава лук, ситно нарязана
300 г ориз за ризото
малка чаша бяло вино
100 г почистена и обелена бакла
3 парчета пилешки гърди без кости и кожа
50 г пармезан, фино настърган
шепа дива рукола

Приготвяне

1 За да приготвите основата, кипнете зеленчуковия бульон, добавете граховите шушулки и краищата от аспержите. Гответе 2 мин, добавете дръжките от магданоза и дръпнете от огъня. С мощен блендер направете всичко на бульон, след това прекарайте през цедка и налейте в кана. Оставете настрана.


2 Загрейте 2 с.л. от зехтина и половината от маслото в голям, тежък тиган. Добавете лука и задушете внимателно за около 5 мин, докато омекне. Увеличете малко огъня, добавете ориза и пържете няколко мин. Налейте виното и гответе, докато се поеме от ориза.


3 Добавяйте по малко от зеления бульон, като разбърквате, и изчаквате оризът да го поеме. Щом оризът започне да омеква, но е още тебеширено бял (20 мин), добавете граха и аспержите. Продължете да добавяте бульон, докато използвате всичкия, а оризът е сварен, след това добавете баклата.


4 Докато оризът се готви, загрейте останалия зехтин в тиган. Подправете пилешкото и го изпържете за 3-4 мин от всяка страна, докато леко покафенее и се сготви. Изключете котлона, но оставете пилешкото в тигана, за да се запази топло.


5 Щом ризотото е готово, свалете от огъня и поръсете с пармезана, останалото масло и листата магданоз. Покрийте съда и оставете да постои няколко мин. Нарежтее пилешкото на дебели резени, разбъркайте ризотото, подправете и поръсете отгоре руколата. Сервирайте ризотото, като отгоре поставите парчета пилешко месо.  

Списанието
BBC Good Food България Брой 201
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ