Пилешко ризото с грах, бакла и рукола

Винаги се стремим да намираме начини за по-малко разхищение на храна, и така създадохме рецептата от корицата за този месец. Тя е заредена с тонове вкус и е умно приготвена с бульон от граховите шушулки, твърдите крайчета на аспержите и дръжките на магдан

23 May 2017 12:50
Пилешко ризото с грах, бакла и рукола
50 мин. Лесно Порции 4

  • ккал 727
  • маз 26
  • нас. маз 11
  • въгл 72
  • захар 6
  • фибри 8
  • прот 43
  • сол 1

Продукти

1 л растителен бульон
250 г пресен грах в шушулки, обелен, шушулките запазени
200 г аспержи, почистени (краищата запазени) и нарязани
малка връзка магданоз, листата откъснати, дръжките запазени
3 с.л. зехтин
50 г масло
1 глава лук, ситно нарязана
300 г ориз за ризото
малка чаша бяло вино
100 г почистена и обелена бакла
3 парчета пилешки гърди без кости и кожа
50 г пармезан, фино настърган
шепа дива рукола

Приготвяне

1 За да приготвите основата, кипнете зеленчуковия бульон, добавете граховите шушулки и краищата от аспержите. Гответе 2 мин, добавете дръжките от магданоза и дръпнете от огъня. С мощен блендер направете всичко на бульон, след това прекарайте през цедка и налейте в кана. Оставете настрана.


2 Загрейте 2 с.л. от зехтина и половината от маслото в голям, тежък тиган. Добавете лука и задушете внимателно за около 5 мин, докато омекне. Увеличете малко огъня, добавете ориза и пържете няколко мин. Налейте виното и гответе, докато се поеме от ориза.


3 Добавяйте по малко от зеления бульон, като разбърквате, и изчаквате оризът да го поеме. Щом оризът започне да омеква, но е още тебеширено бял (20 мин), добавете граха и аспержите. Продължете да добавяте бульон, докато използвате всичкия, а оризът е сварен, след това добавете баклата.


4 Докато оризът се готви, загрейте останалия зехтин в тиган. Подправете пилешкото и го изпържете за 3-4 мин от всяка страна, докато леко покафенее и се сготви. Изключете котлона, но оставете пилешкото в тигана, за да се запази топло.


5 Щом ризотото е готово, свалете от огъня и поръсете с пармезана, останалото масло и листата магданоз. Покрийте съда и оставете да постои няколко мин. Нарежтее пилешкото на дебели резени, разбъркайте ризотото, подправете и поръсете отгоре руколата. Сервирайте ризотото, като отгоре поставите парчета пилешко месо.  

Списанието
BBC GoodFood България – брой 204
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ