Печено телешко с червено вино и лук шалот

Винаги подправям печеното телешко със синап на прах, сол и черен пипер, за да се получи хрупкава коричка. Лукът шалот и малко желе от червени боровинки добавят сладък нюанс към богатия сос грейви.

26 May 2017 14:19
Печено телешко с червено вино и лук шалот
80 мин. Лесно Порции 6

  • ккал 594
  • маз 27
  • нас. маз 10
  • въгл 10
  • захар 5
  • фибри 2
  • прот 67
  • сол 1

Продукти

2 кг цяло парче телешки бут (изберете месо със слой мазнина отгоре)
1 с.л. растително или слънчогледово олио
1 с.л. синап на прах
1 ч.л. морска сол
2 големи моркова, разполовени по дължина
12 глави лук шалот, обелени и разполовени по дължина
2 дафинови листа
2 с.л. брашно
300 мл качествено червено вино (например сира)
500 мл пресен телешки бульон
2 ч.л. желе от червени боровинки

Приготвяне

1. Преди да изпечете месото, го оставете за около час да добие стайна температура. Загрейте фурната на 220°С (200°С с обдухване). Подсушете месото с кухненска хартия и го намажете цялото с олио. Смесете синапа на прах с морската сол и 1 ч.л. черен пипер и натрийте месото. Сложете морковите в голяма тава и поставете телешкото върху тях с мазнината нагоре. 


2. Запечете за 15 мин, намалете фурната на 180°С (160°С с обдухване) и печете още 55 мин. Така телешкото ще бъде средно изпечено, но ако го харесвате по-скоро алангле, печете 45 мин. (Когато е готово, термометър за месо, забит в най-дебелата част, трябва да показва 65°С.)

3. Когато от времето за печене останат 30 мин, полейте месото с мазнината в тавата, добавете лука шалот и дафиновия лист, като също ги полеете с мазнина. Подправете на вкус. Загрейте виното в тенджерка и го редуцирайте до 1/3.

4. Щом месото стане готово, прехвърлете го върху дъска, покрийте с фолио и оставете да отпочине. Увеличете фурната на 200°С (180°С с обдухване) и оставете лука да се допече за още 10-15 мин, докато омекне.

5. Извадете шалота с решетеста лъжица и го оставете настрана, за да го запазите топъл. Отлейте излишната мазнина от тавата и я хвърлете. Запазете само 1 с.л. и тъмния сос от печенето. Поръсете тавата с брашно и я сложете на силен котлон за 2 мин, като разбърквате непрекъснато. Постепенно добавете редуцираното вино, бульона и желето от червени боровинки. Докато разбърквате, остържете дъното на тавата от полепналите частици. Оставете соса да ври, докато се сгъсти, добавете сока, който месото е пуснало, докато отпочива, и подправете на вкус. Отстранете морковите. Сервирайте телешкото с грейви соса и шалота.

ЗА ПОРЦИЯ: 594 ккал, 27 г мазнини, 10 г наситени мазнини, 10 г въглехидрати, 5 г захари, 2 г фибри, 67 г протеини, 1,4 г сол.
Списанието
BBC Good Food България Брой 201
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ